Pyszny domowy tort.
Na specjalne okazje
przygotowuję wyjątkowe ciasto. Mam kilka sprawdzonych przepisów .
Jak mam czas to robię tort z kremem serowo – malinowym. Pysznie
smakuje i jest zarazem orzeźwiający. A dla najmłodszych na
przyjęcia znalazłam przepis na torciki czekoladowe ze strony dr
Gerarda. Link do strony:
A tu składniki na
mój tort:
4 jajka, 150 gram
miodu, 30 gram margaryny, 200 gram pełnej mąki pszennej, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia.
Krem: 350 gram malin
świeżych lub mrożonych, 5 łyżek miodu płynnego, 5 płatkow
żelatyny, 200 gram sera mascarpone, 250 gram jogurtu,
Dekoracja: 250 gram
sera mascarpone, 200 gram jogurtu, 4 łyżki soku z cytryny, ½
łyżeczki cukru waniliowego, 3 łyżki miodu, starta skórka z
cytryny, 4 płatki żelatyny, 200 mililitrów śmietany, 150 gram
maliny.
Jajka ucieramy z
miodem i czterema łyżkami gorącej wody na puszystą masę, dodać
margarynę, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do
masy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około
35 minut. Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia. Kroimy na pół.
Maliny miksujemy, doprawiamy miodem dodajemy żelatynę wcześniej
przygotowaną. Kiedy masa zacznie tężeć dodajemy serek wymieszany
z jogurtem. Na biszkopt nakładamy krem malinowy i przykładamy
kolejną część biszkoptu. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Ser do zdobienia
wymieszać z jogurtem, sokiem cytrynowym, cukrem waniliowym oraz
miodem i skórką cytrynową. Dodać namoczoną i rozpuszczoną
żelatynę. Masę odstawiamy do stężenia. Dodajemy ubitą śmietanę.
Tort dekorujemy przygotowanym kremem. Dekorujemy malinami. Pyszny
tort na zimowe popołudnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz