środa, 18 sierpnia 2021

Głodni goście

 

Witam. Od rana mam gości. Dobrze, że miałam schowane słodycze ,,Dr Gerard”, bo inaczej nic bym nie miała do kawki. Wpadli do mnie kuzyni, niby na chwilkę, ale znając ich i mnie posiedzimy cały dzień. W trakcie rozmów i wspomnień, postanowiłam upiec ciasto z truskawkami, bo ciastka Krakersy Artur i rurki z kremem ,,Dr Gerard” szybko znikały. Składniki na to ciasto to: 4 jajka,1 szklanka cukru,1 cukier wanilinowy,1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła,1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,500 g truskawek, cukier puder do posypania. Rozmawiałam i robiłam ciasto, międzyczasie zjadłam jedno ciastko Szkolne o smaku agrestowych, które jeszcze miałam ,,Dr Gerard”, tyle udało mi się przechwycić ze stołu. Jajka wyjęłam wcześniej z lodówki. Truskawki pokroiłam na kawałki. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Przygotowałam tortownicę. Jajka wbiłam do miski, dodałam cukier i cukier wanilinowy, i ubijałam na puszysty, jasny krem. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawałam olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut. Mąkę wsypałam do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszałam. Przesiałam około 1/3 mąki do ubitej masy i krótko miksowałam na minimalnych obrotach miksera, dodałam drugą część mąki i znów miksowałam jak poprzednio, dodałam ostatnią część mąki i miksowałam. Ciasto wyłożyłam do tortownicy, posypałam truskawkami i wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez około 45 minut. Wyjęłam z piekarnika i posypałam cukrem pudrem. Ciasto upieczone, i chyba za chwilę go nie będzie. Muszę dalej myśleć o słodkich przekąskach, bo mięsa nie chcą jeść. Najgorzej, że sklep zamknięty i nie mogę kupić ciastek Pałeczek kremowych ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz