Czy wiecie jak powstaje marcepan, przecież wielu z was w słodkościach zajada się marcepanem i podejrzewam, że wielu z nas nawet nie wie, że jest składnikiem wielu pyszności. Smakołyk ten znany jest od setek lat. Tak samo długo trwają spory, prowadzone przez szefów kuchni z wielu krajów, związane z tym, gdzie pojawiła się pierwsza słodka receptura. Choć tradycje związane z jedzeniem marcepanu pojawiają się w różnych zakątkach świata, przyjmuje się, że marcepan – przepis oryginalny - pochodzi z krajów arabskich. Miękka, elastyczna i zarazem zwarta masa marcepanowa powstaje z połączenia prażonych i posiekanych migdałów oraz drobnego cukru (niektórzy zastępują go miodem). Dla wzmocnienia aromatu warto dodać do domowego marcepanu olejek migdałowy lub likier amaretto. Często spotykanym uzupełnieniem marcepanowego przepisu są także jajka. To tak samo jak z słodyczami Dr Gerarda, znane są od bardzo dawna i są bardzo pyszne jak rurki z kremem, czy ciastka pałeczki kremowe. Możecie sobie poczytać na temat gdzie o wykorzystać w wypiekach, zajadać krakersy Artura, ciastka Szkolne o smaku agrestowym. Domowa masa marcepanowa to plastyczny materiał, który świetnie nadaje się do dekorowania wypieków. Spróbuj wykorzystać ją do tortu czekoladowego z kremem kawowym i zobacz, że może przynieść to naprawdę dużo satysfakcji. Pamiętaj, że do własnoręcznie zrobionego marcepanu możesz dodać barwniki spożywcze, dzięki czemu tworzenie efektownych kompozycji będzie jeszcze prostsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz