środa, 25 sierpnia 2021
„Marcepanowe szaleństwo”
Marcepan prawdopodobnie wynaleziono około X wieku przez Persów, o czym świadczy jego skład, a przywędrował z Bliskiego Wschodu.
Masa marcepanowa chyba najprostsza z najprostszych, bo zaledwie dwa składniki, które tworzą jedną całość nazywaną „Królem Słodkości”.
Otóż prażone migdały zmielone na miazgę z dodatkiem odpowiedniej ilości cukru, również mogą być z dodatkiem olejku migdałowego lub likieru i wtedy tylko palce lizać.
Masa marcepanowa podbiła serca, a w szczególności podniebienia osób spragnionych czegoś wyjątkowego, a nie tradycyjnych: wafelków czy cukierków.
Firma Dr Gerard z branży cukierniczej jedna z wielu w naszym kraju staje na wysokości zadania dbając o wysoką jakość swoich Słodkich produktów jak choćby: wafelki Pryncypałki w szerokiej gamie smaków, rurki z kremem, ciastka Pałeczki kremowe, a zagłębiając się w bogaty asortyment Słodkich produktów w odniesieniu do tematu, to Pasja marcepanowy, czekoladka Dr Gerard jest tego najlepszym przykładem.
Wracając do tak szlachetnego Słodkiego wyrobu jakim jest marcepan, który na dobre zagościł w zakładach cukierniczych. Możliwości masy marcepanowej na dzień dzisiejszy są nieograniczone, można ją wykorzystać pierwszo planowo do dekoracji tortów i wszelkiego rodzaju ciast, ale również do robienia kremów i mas.
Prawdziwi mistrzowie kunsztu cukierniczego są w stanie wyczarować niesamowite figurki z masy marcepanowej na potrzeby dużych imprez okolicznościowych.
Zamykając temat marcepana to przytoczę anegdotę dotyczącą mojej mamy z lat dzieciństwa z czasów PRL-u. Otóż, kiedy fantazja nas ponosiła na temat jedzenia, a raczej na co mieliśmy ochotę, to wtedy mama wypowiadała znane nam powiedzenie jak na owe czasy „Zaraz wam nagotuję marcepanów ze starego kapcia” i wtedy rozlegał się gromki śmiech i żal, że możemy tylko pomarzyć nawet o marcepanie ze starego kapcia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz