Przyszła już pora na świeże jabłka. Nareszcie smak i zapach tych owoców inspiruje, aby coś smacznego przygotować. Moje wnuczki uwielbiają ciasto z jabłkami wszystko jedno w jakiej postaci czy to pieczona szarlotka czy też bez pieczenia kruchego ciasta, a zastąpione po prostu ciastkami. Ja postanowiłam zrobić mojego jabłecznika na ciastkach Dr Gerarda, a będą to biszkopty Dr Gerarda. Wcześniej sobie przygotowałam jabłka do słoika, żeby zrobić kiedy mi się tylko zachce.
Składniki-1 paczka biszkoptów Dr Gerarda.
-duży słoik startych jabłek
-40 g żelatyny
-1/4 szklanki wrzątku
-3 łyżki cukru pudru
-wiórki kokosowe kilka łyżek
Do dekoracji draże Maltikeks Dr Gerarda
Wykonanie
Składniki na małą tortownicę
Konfiturę z jabłek podgrzewać do temperatury około 100 stopni, następnie wsypać żelatynę w proszku dokładnie wymieszać i przykryć.
Tortownicę wraz z bokami dokładnie wyłożyć folią spożywczą
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami Dr Gerarda. Masę jabłkową ostudzić, następnie wyłożyć na ciastka. Na jabłka wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów Dr Gerarda.
Tortownicę zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby masa jabłkowa stężała.
Wykonanie wierzchu.
1/4 szklanki wrzątku połączyć z cukrem pudrem wymieszać tak aby powstało coś w rodzaju polewy cukrowej, wsypujemy kokos i mieszamy. Wierzch ciasta smarujemy masą kokosową.
Dekorujemy drażami Maltikeks Dr Gerarda.
Ostatnio poczęstowałam tym ciastem sąsiadkę i bardzo jej smakowało, nawet o przepis poprosiła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz