Na zakończenie wakacji przygotowałam wyśmienite ciasto biszkoptowe z borówkami i kremem śmietankowym z malinami oraz Pałeczkami kremowymi z nadzieniem truskawkowym i kawałkami kolorowych galaretek zanurzonych w przezroczystej galaretce. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:
Biszkopt
-4 jajka
-80 g cukru
-90 g mąki pszennej
-30 g mąki ziemniaczanej
-4 łyżki oleju
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-150 g borówek amerykańskich
Krem
-300 g serka mascarpone
-500 ml śmietanki 36%
-250 g malin
-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-ciastka Pałeczki kremowe od Dr Gerard z nadzieniem truskawkowym 1,5 opakowania
-opakowanie galaretki o smaku agrestu
-opakowanie galaretki o smaku borówkowym
-opakowanie galaretki przezroczystej
Sposób przygotowania: kolorowe galaretki rozpuszczam w 350 ml gorącej wody każdą, przelewam je do płaskich form i odstawiam do stężenia. Biszkopt: białka ubijam z szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodaję cukier, a następnie żółtka i olej, dalej dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszam. Ciasto przekładam do formy (24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozkładam borówki i ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu studzę i umieszczam w formie. Serek mascarpone łączę ze śmietanką oraz cukrem pudrem i ubijam, dodaję maliny i mieszam. Większą część kremu wykładam na ciasto, rozkładam ciastka Pałeczki kremowe lekko je zanurzam w kremie, na słodycze wykładam pozostały krem i wkładam do lodówki na 1,5 godziny. Przezroczystą galaretkę rozpuszczam w 300 ml gorącej wody i studzę. Gotowe kolorowe galaretki kroję w kostkę, rozkładam na kremie i całość zalewam tężejącą przezroczystą galaretką. Wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. Pyszne i kolorowe wspomnienie pięknych wakacyjnych dni. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz