sobota, 28 sierpnia 2021

Wizyta w muzeun

 Czwartego dnia naszego urlopu nawet nie było śladu bo deszczu z dnia wczorajszego. Ucieszyliśmy się, że nareszcie pogoda zacznie nam dopisywać. Na ten dzień zaplanowaliśmy wizytę w pobliskim muzeum poświęcone historii miasteczka, w którym byliśmy. Z rana poszliśmy na śniadanie, wzięliśmy prowiant po czym spacerkiem udaliśmy się we wskazane miejsce. Wystawa bardzo nam się podobała, jednak nie spodziewaliśmy się, że zajmie nam tak mało czasu. Byliśmy pewni, że muzeum jest większe i spędzimy tam większość dnia. wychodząc zastanawialiśmy się co dalej będziemy robić. Po przejściu kilkunastu metrów trafiliśmy na wypożyczalnię rowerów i stwierdziliśmy, że to super pomysł na spędzenie popołudnia. Wypożyczyliśmy roweru i ruszyliśmy z nawigacją do lasu. Po prawie 3 godzinach intensywnej jazdy rowerem zgłodnieliśmy i postanowiliśmy zwrócić rowery i udać się na obiad do naszego pensjonatu. Po obiedzie postanowiliśmy przygotować słodką przekąskę. Przepis znaleźliśmy na stronie dr Gerarda a tym razem wybór padł na SERNIK Z RÓŻOWĄ TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Składniki

Sernik:

  • 1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • ciasteczka Maślane Listki dr Gerard

Pianka:

  • 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 kg truskawek zblendowanych
  • 300 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania

W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)
Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia

Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.
Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz