sobota, 28 sierpnia 2021

Przygotowanie do narodzin drugiej wnusi

 

            Już za tydzień przyjdzie na świat nasza druga wnusia. Wszyscy jesteśmy bardzo podekscytowani i czekamy na ten dzień z niecierpliwością. Wiemy, że to na pewno będzie ten dzień, ponieważ poród ma się odbyć przez cesarskie cięcie, przez co można dokładnie przygotować się do tego dnia. Dziś postanowiliśmy ostatni raz przed narodzinami wybrać się do córki i pomóc jej i zięciowi w ostatnich porządkach i przygotowaniach przed porodem. Przygotowaliśmy ciasto do kawy z przepisu ze strony internetowej dr Gerarda i wyruszyliśmy do córki. Na miejscu okazało się,  że zostały do umycia okna, oraz podłogi, które będzie trzeba jeszcze odkurzyć, następnie skręcenie łóżeczka, ubranie pościeli dla maleństwa i zamontowanie detektora oddechu, który jest bardzo ważny przy tak malutkim dziecku. Udało nam się dość szybko wszystko ogarnąć, więc mogliśmy pozwolić sobie na przygotowanie kawy i pokrojenie naszego ciasta. Tarta śmietankowa z PryncyPałkami 

Składniki

Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):

  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g cukru pudru

Zalewa śmietankowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda

Polewa czekoladowa:

  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka naturalnego kakao

 

Sposób przygotowania

 

\Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz