Już za tydzień przyjdzie na świat nasza druga wnusia. Wszyscy jesteśmy bardzo podekscytowani i czekamy na ten dzień z niecierpliwością. Wiemy, że to na pewno będzie ten dzień, ponieważ poród ma się odbyć przez cesarskie cięcie, przez co można dokładnie przygotować się do tego dnia. Dziś postanowiliśmy ostatni raz przed narodzinami wybrać się do córki i pomóc jej i zięciowi w ostatnich porządkach i przygotowaniach przed porodem. Przygotowaliśmy ciasto do kawy z przepisu ze strony internetowej dr Gerarda i wyruszyliśmy do córki. Na miejscu okazało się, że zostały do umycia okna, oraz podłogi, które będzie trzeba jeszcze odkurzyć, następnie skręcenie łóżeczka, ubranie pościeli dla maleństwa i zamontowanie detektora oddechu, który jest bardzo ważny przy tak malutkim dziecku. Udało nam się dość szybko wszystko ogarnąć, więc mogliśmy pozwolić sobie na przygotowanie kawy i pokrojenie naszego ciasta. Tarta śmietankowa z PryncyPałkami
Składniki
Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 80 g cukru pudru
Zalewa śmietankowa:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 20 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda
Polewa czekoladowa:
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka naturalnego kakao
Sposób przygotowania
\Kruche ciasto:
Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu
rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na
tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić
kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w
lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190
st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda.
Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę
do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do
uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz