piątek, 13 sierpnia 2021
Co to jest marcepan i jak się go wykorzystuje?
Marcepan kojarzy nam się najczęściej ze świętami, ale w rzeczywistości możemy go spotkać w różnego typu batonikach, masach ciast, a także jako masa do dekoracji tortów, a nawet do wykonywania ozdób ciast i tortów.
Marcepan, to składa się z masy migdałowej oraz cukru.
Jest on wytwarzany przez blanszowanie i zmiażdżenie migdałów, dodanie cukru i razem jest to podgrzewane by wyeliminować zawartość wody.
Marcepan jest to plastyczna masa, która idealnie nadaje się do przekładania ciast, wypełniania batoników oraz dekorowania.
Masa marcepanowa powinna w swoim składzie zawierać co najmniej 50% migdałów w stosunku do cukru.
W sprzedaży można spotkać marcepan oblany masą czekoladową są to tzw. chlebki marcepanowe.
Jeżeli masę marcepanową chcemy wykorzystać do dekoracji ciast, czy wykonać np. figurki, należy 100 gram masy marcepanowej zagnieść z 40 g cukru pudru. Zagniatanie wykonujemy szybko, gdyż zbyt długie zgniatanie powoduje oddzielenie oleju migdałowego i masa będzie miękka i krucha..
Do ciast marcepan łączymy z aromatami, a także można dodać alkoholu i taką masą możemy przeskładać ciasta.
W przemyśle cukierniczym są też używane tzw. pokrewne masy marcepanowe.
Takie masy pokrewne zamist migdałów są użyte orzechy arachidowe ( arachipan), orzechy nerkowca (keszupan )
Są również zastępcze marcepany, które są produkowane z surowców zastępczych takich jak biały mak, ziarna słonecznika, jąder pestek moreli (percepan).
Tak marząc o marcepanie, ja zajadam pyszne rurki z kremem -Dr Gerarda, które są wypełnione masą śmietankową i nie muszę się zastanawiać cy aby nie została użyta zastępcza masa.
Polecam wszystkim by wybierali producentów znanych i takich, których jesteśmy peni, że jemy dobry jakościowo produkt.
Takim producentem, który gwarantuje mam dobrą jakość jest zapewne Dr Gerard producent wielu atrakcyjnych i różnorodnych a przede wszystkim smacznych słodyczy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz