Chcę się z wami podzielić najpyszniejszym przepisem na rurki z kremem, jakie spotkałem. Pewnego dnia popijąc kawę i zajadając słodycze Dr Gerarda zachciało się mi rurek z kremem,i po chwili poszukiwań znalazłem coś wyśmienitego. Rurki idealnie nadają się do ciastka Szkolne o smaku agrestowym, ciastka Pałeczki kremowe.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g margaryny lub masła
250 g śmietany 18%
szczypta soli
Składniki na krem budyniowy:
3 szklanki mleka (750 ml)
6 łyżek cukru
2 budynie waniliowe bez cukru (2x 40 g)
2 łyżki mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
Dodatkowo:
1 całe jajko
cukier kryształ (może być zwykły)
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę, śmietanę 18% oraz szczyptę soli i mieszamy mikserem. Następnie dłońmi zagniatamy ciasto. Możemy również wyłożyć wszystko na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i chowamy do zamrażalnika na 1 godz. Możemy ciasto zrobić wieczorem, a piec rano. Wtedy ciasto wkładamy do lodówki, nie do zamrażalnika, ponieważ nam zamarznie.
Po godzinie połówkę ciasta wyjmujemy
z zamrażalnika. Stolnicę obficie obsypujemy mąką. Ciasto
wałkujemy na grubość około 2 mm. Następnie wycinamy
paski o długości 32 cm i szerokości 1,5 cm.
Foremki o długości 9 cm (rurki) smarujemy lekko olejem.
Paski ciasta nawijamy na rurki, zaczynając od części
węższej do szerszej. Wykładamy na blaszkę do pieczenia,
wyłożoną papierem. Każdą rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem
i posypujemy cukrem. Najlepiej jak to będzie cukier
kryształ o dużych ziarnach. Pieczemy w temperaturze 200°C
przez około 15 min, na środkowej półce. Pieczemy
na ładny złoty kolor. Pamiętajmy, że każdy
piekarnik jest inny i inaczej piecze. Najlepiej przy pierwszej
partii kontrolujmy poziom wypieczenia spodu, jak i góry ciasta.
Po upieczeniu, gdy rurki są jeszcze gorące, ściągamy
foremki. Czynność powtarzamy, aż do upieczenia wszystkich
rurek.
Z 750 ml mleka odlać 0,5 szklanki,
w której mieszamy budynie z mąką pszenną.. Resztę
mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy
wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż
do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią
aluminiową i odstawiamy do ostudzenia. Masło dajemy
do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż
do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo
wystudzony budyń, cały czas ucierając mikserem lub ręcznie.
Ucieramy aż do powstania jednolitej masy. Masę przerzucamy
do rękawa cukierniczego i nabijamy kremem każdą rurkę.
Smacznego! Polecam jeszcze krakersy Artura jako przełamanie smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz