Ciasto bez pieczenia na herbatnikach (ja użyłam krakersów Dr Gerarda), z biszkoptami, masą budyniową i polewą na bazie mleka w proszku. Budyń do masy najlepiej ugotować wcześniej, bo musi się całkowicie ostudzić. Łatwe w wykonaniu ciasto z masą budyniową. Często robię ciasta z wykorzystaniem biszkoptów, tym razem postanowiłam na krakersy i herbatniki. Jest o wiele szybciej i prościej. Zajmuje to też stosunkowo mniej czasu niżeli pieczenie biszkoptów.
SKŁADNIKI
OK. 30 PORCJI
200 g kakaowych herbatników (petit beurre)
1 mała paczka (120 g) okrągłych biszkoptów bądź krakersów Dr Gerard
MASA BUDYNIOWA
1 litr mleka
4 żółtka
3 budynie waniliowe bez cukru (3x40 g)
1 szklanka cukru
1,5 łyżki mąki pszennej
200 g masła
POLEWA
150 ml wody
200 g masła
2/3 szklanki cukru
250 g mleka w proszku
2 łyżki gorzkiego kakao
MASA BUDYNIOWA
Do miski wlać 1 szklankę mleka, dodać żółtka, proszki budyniowe, cukier oraz mąkę. Wymieszać rózgą lub zmiksować na jednolitą masę.
Resztę mleka zagotować w większym garnku. Gdy mleko będzie się gotowało i kipiało wlewać do niego przygotowaną mieszankę mleka z budyniami, cały czas mieszając energicznie rózgą. Zagotować (lub gotować przez ok. 3 minuty) co chwilę mieszając.
Gorący budyń przełożyć do miski, na wierzchu położyć kawałek folii spożywczej i całkowicie ostudzić.
Masło do masy budyniowej wyjąć z lodówki, pokroić w kostkę i odłożyć na około 1/2 godziny w temp. pokojowej.
Masło ubić mikserem na puszysto (ok. 5 minut), następnie stopniowo, ale w krótkich odstępach czasu, dodawać po ok. 3-4 łyżki ostudzonego budyniu miksując do połączenia się składników.
Formę o wymiarach ok. 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć jedną warstwę herbatników, następnie wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugą warstwą herbatników i na koniec wyłożyć resztę kremu.
Biszkopty lub krakersy przekroić na połówki i wcisnąć je w masę układając rzędami.
POLEWA
Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone na kawałki masło oraz cukier. Podgrzewać aż masło i cukier się rozpuszczą co chwilę mieszając.
Dodać mleko w proszku i zmiksować. Połowę otrzymanej masy wylewać na ciasto wąskim strumieniem za pomocą łyżki.
Do drugiej połowy dodać kakao i zmiksować. Polać po cieście. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz