poniedziałek, 23 sierpnia 2021
Ciacho ze śliwkami.
Najlepiej smakują desery, ciasta, które możemy przygotować ze świeżych owoców. Teraz najlepszymi owocami są między innymi śliwki, które akurat są już dojrzałe. Takim szybkim do przygotowania jest szybkie ciasto na bazie pokruszonych herbatników i właśnie śliwek. Takie ciasto będzie pysznym dodatkiem do kawy. Dodatkową zaletą jest fakt, że szybko je można przygotować.
Potrzebne składniki:
80 g herbatników -VIT’AM PLUMS AND CHOCOLATE -Dr Gerarda
80 g masła
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
1 op. budyniu śmietankowego
400 ml mleka
skórka otarta z pomarańczy
1 żółtko
1 lyżka masła
300 g śliwek (polecam węgierki)
Sposób wykonania.
Rozpoczynamy od przygotowania spodu z pokruszonych herbatników VIT’AM -Dr Gerarda.
Masło rozpuszczamy w garnku d którego dodajemy rozkruszone herbatniki Witam, sól i otartą skórkę. Następnie dokładnie miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Małą blachę smarujemy masłem a następnie wykładamy wcześniej przygotowaną masę. (Dokładnie dociekamy)
Blachę wkładamy do piekarnika by lekko podpiec.
Piekarnik rozgryzany do 175 stopni, pieczemy przez ok 15 minut.
W tym czasie przytrzymujemy masę budyniową.
Budyń gotujemy wg. przepisu używając 400 ml mleka.
Do gorącego budyniu dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, łyżkę masła i dobrze mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia, jednak co chwilę mieszamy by nie utworzył się kożuch.
Do przestudzonego budyniu dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy.
Masę budyniową wykładamy na podpieczony spód herbat nilowy,
a na wierzchu układamy połówki śliwek.
Tak przygotowane ciasto wkłady do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut.
Ciasto po upieczeniu możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smacznego ....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz