poniedziałek, 2 sierpnia 2021

grzybobranie

 Bardzo lubię chodzić na grzyby. Od moich najmłodszych lat zabierała mnie na nie ciocia Marysia i tak już zostało. Teraz to ja właśnie zabieram ciocię zawsze do mojego samochodu i podjeżdżamy do sąsiadującej z naszą miejscowości, by zaparkować w pobliżu lasu i poszukać grzybów. Podczas przejażdżki zawsze coś mile wspominamy i zajadamy nasze ulubione słodycze z firmy Dr Gerard.. 

Wczoraj też tak było. Na 9 rano byliśmy pod lasem. Pochodziliśmy tak do  godziny 12 i wyszliśmy z pełnymi koszykami podgrzybków, kozaków czerwonych i kozaków babek, oraz najszlachetniejszymi z grzybów borowikami. Jeszcze przy lesie ciocia Marysia sprawdziła nasze zbiory, tak żeby nie było żadnego trującego grzyba. Wracając z lasu zaprosiłem moją leśną przewodniczkę na obiad przygotowany przez moją żonę, a na deser zjedliśmy pyszny sernik z różową truskawkową pianką. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard. "Składniki:Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego,1 szklanka cukru

cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka

100 g masła,ciasteczka Maślane Listki dr Gerard.Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa,2 łyżeczki żelatyny

1/2 kg truskawek zblendowanych

300 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)

Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!).Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.Zostawić do ostygnięcia

Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.

Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz