Z okazji urodzin mojego męża postanowiłam przygotować super ekspresowe ciasto z puszystą pianką i rurkami z kremem. Bardzo proste w przygotowaniu. Wszyscy wiemy, że sztuka pieczenia nie należy do najmocniejszych stron każdego człowieka ( tym bardziej mnie) tak więc przepisy na takie ciasta są dla mnie wspaniałe. Lubię mieć sprawdzone i proste przepisy, które mogę wykorzystać na różne okazje. A to ciasto to pyszny deser dla dzieci i dorosłych! Wiele osób lubi kupować gotowe słodycze, ja jednak wolę je wykorzystać do upieczenia ciasta samemu. W tym przepisie wykorzystałam słodycze Dr Gerarda.
Składniki:
herbatniki (paczka 250 g)
ciastka pałeczki kremowe Dr Gerard
0,5 l śmietanki 30% lub 36%
2 galaretki truskawkowe/malinowe
2 szklanki wrzątku
forma 24x24
Sposób przygotowania:
1. Dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, następnie miksując dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę. Ubić do połączenia składników. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć. Następnie wyjąć i podzielić na dwie części.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki. Na herbatniki wyłożyć połowę masy, wierzch wyrównać łyżką. Następnie ułożyć warstwę rurek z kremem (ciasno, jedna przy drugiej). Rurki przykryć drugą połową masy, wyrównać. Wierzch ciasta przykryć herbatnikami.
3. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Masa stężeje, a herbatniki i rurki zmiękną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz