Ostatnie
dni wakacji zapowiadają się chłodne i mokre. Wczoraj cały dzień padało. Dzieciaki
siedziały z nosami przyklejonymi do szyby. Aby je odciągnąć zaproponowałem
rurki z kremem Dr Gerard, potem ciastka Pałeczki kremowe. One jednak dalej
siedziały i gapiły się na kałuże. Co robić, co robić? Postanowiłem zająć je w
kuchni, upieczemy rurki z kremem. Musieliśmy się śpieszyć, żeby zdążyć przed
przyjściem Mamy z pracy. Miała to być dla niej niespodzianka. W necie
wyszukałem przepis, okazało się, że ciasto musi być schłodzone. Nie było czasu
do stracenia. Szybki wypad do sklepiku po brakujące produkty i do roboty. Mieliśmy
sporo zabawy i zrobiliśmy duży bałagan. Ciasto siedziało w lodówce a my myliśmy
podłogi. Potem nadziewanie kremem. Gdy Żona przyszła z pracy rurki były gotowe
a dom wysprzątany. Oto przepis na proste rurki z kremem dla dużej rodziny lub
takich łasuchów, jak My:
Składniki
- 500 gram mąki pszennej
- 250 gram masła
- 250 gram śmietany 18% (kwaśnej)
- Szczypta soli
Na krem
- 600 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- Szczypta wanilii
Masło wyjęte z lodówki pokroić w kostkę, wszystkie składniki przesypać do misy i zagniatać na jednolitą masę. Ugniecione ciasto włożyć w worek foliowy i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto mocno rozwałkować. Aby lepiej się wałkowało można podsypywać lekko mąką. Cienkie ciasto pokroić na paski o szerokości ok półtora centymetra. Foremki do rurek wysmarować tłuszczem, następnie nawinąć na nie paski ciasta. Zaczynając od wąskiej części. Kolejnym krokiem jest posypanie rurek cukrem kryształem. Foremki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy rurki się studzą, przygotowujemy krem. Składniki na krem wsypujemy do misy i ubijamy. Do wystudzonych rurek nałożyć krem. W ten sposób uzyskujemy pyszne domowe rurki z kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz