sobota, 28 sierpnia 2021

Powrót do domu

 

    Nadszedł dzień naszego powrotu do domu. Szkoda, że tak szybko minęło, ale możemy powiedzieć, że naprawdę był to bardzo intensywny czas a za razem mimo intensywności udało nam się naprawdę odpocząć i się zrelaksować. Z samego rana udaliśmy się na śniadanie, tam zjedliśmy pyszną jajecznice z pomidorami, wypiliśmy gorącą herbatę, po czym wróciliśmy do pokoju aby się spakować. Do godziny 11 musieliśmy opuścić pokój, także wiele czasu na pakowanie nam nie zostało. Mogliśmy zrobić to wczoraj ale jednak wolałam napawać się urlopem do ostatniego dnia. Na szczęście pakowanie poszło nam dość sprawnie, na tyle sprawnie, że jeszcze mogliśmy udać się do kuchni i przygotować sobie przekąski na drogę. Wybór padł na przepis ze strony internetowej dr Gerarda Zawijasy drożdżowe z drażetkami Maltikeks

Składniki

  • 150g Malitkeks Czekolada Gorzka dr Gerard
  • 25 g świeżych drożdży
  • 120 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 550 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki dodatkowo
  • 2 żółtka + 1 dodatkowe
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

 

W szklance rozrobić drożdże z łyżką mleka i łyżeczką cukru, odstawić na około 15 minut, żeby wyrosły. W tym czasie w rondelku rozpuścić masło, zdjąć z gazu i dodać szklankę mleka, wymieszać. Odczekać aż drożdże w szklance zaczną gęstnieć, pienić się i rosnąć. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, 2 żółtka i roztopione masło z mlekiem oraz esencję waniliową. Wszystko energicznie zagnieść, aż ciasto będzie tworzyć zwartą, gładką kulę, która nie będzie kleić się do rąk i ścianek miski. Owinąć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm tak, by miało kształt zbliżony do prostokąta. Całość obsypać 3 łyżkami cukru z cynamonem oraz drażami, po czym zwinąć w ścisły rulon wzdłuż długiego boku.

Gotową roladę pociąć ostrym nożem na 3-4 cm plastry i ułożyć na wyłożonej papierem blasze, uważając, by zachować większe odstępy (ciasto będzie rosnąć i może się skleić). Odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, a dodatkowe żółtko wymieszać z łyżką mleka. Tuż przed pieczeniem posmarować nim wszystkie bułeczki za pomocą pędzelka. Piec przez około 30-35 minut, aż będą rumiane.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz