Nasz następny dzień urlopu rozpoczął się wcześnie. Wcześnie wstaliśmy, wcześnie poszliśmy na śniadanie i wcześnie byliśmy gotowi na przygody tego dnia. No może przesadzam z przygodami ale dziś postanowiliśmy udać się do parku rozrywki. Tak, wiem, że to frajda głównie dla dzieci ale w dzisiejszych czasach dorośli też lubią spędzać czas w takich miejscach. Specjalnie rano zjedliśmy lekkie śniadanie aby nasze żołądki nie odmówiły nam posłuszeństwa na wielkich karuzelach i diabelskich młynach W parku rozrywki byliśmy jednymi z pierwszych gości także udało nam się trafić na brak kolejek i swobodę w wyborze urządzeń. Jako pierwszy wybraliśmy młot, który przewracał nas do góry nogami, następnie auta, którymi mogliśmy zderzać się do woli, później sala luster, wodna karuzela i wiele innych. Tym sposobem wyszliśmy z parku około 15. Nawet nie wiemy kiedy tak nam zleciał czas ale bawiliśmy się przednio i na pewno nie był to nasz ostatni raz w takim miejscu. Po powrocie do pensjonatu udaliśmy się na obiad a standardowo po obiedzie zaczęliśmy się zastanawiać nad słodką przekąską. W tym celu zaczęłam przeglądać stronę intenrnetową dr Gerarda i wybór padł tym razem na Deser z biszkoptów
Składniki
Krem
- 250 gr mascarpone
- sok z połówki cytryny
- kilka kroli soku z limonki
- 250ml śmietanki kremówka 36%
- 2 łyżeczki miodu
Poncz
- szklanka wody
- sok z połówki cytryny
- opcjonalnie kilka kropli rumu, amaretto lub brandy
- 250ml śmietanki kremówka 36%
- 2 łyżeczki miodu
Dodatkowo:
- skórka otarta z cytryny oraz limonki
Sposób przygotowania
Lekki i świeży z pałeczek morelowo śmietankowych, nasączonych w rumie lub pączu bezalkoholowym -> lekki deser z owocami sezonowymi i kremem cytrynowym na bazie mascarpone i śmietanki podany w pucharkach.
Śmietankę ubić, dodawać po trochę mascarpone cały czas mieszając, na koniec
dodać miód oraz sok z cytryny.
Następnie połączyć wszystkie składniki na poncz, moczyć w nim biszkopty i
układać w pucharkach. Za pomocą rękawa cukierniczego uzupełnić pucharki kremem,
całość ozdobić skórka cytrynową lub owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz