sobota, 28 sierpnia 2021

Park rozrywki

 

            Nasz następny dzień urlopu rozpoczął się wcześnie. Wcześnie wstaliśmy, wcześnie poszliśmy na śniadanie i wcześnie byliśmy gotowi na przygody tego dnia. No może przesadzam z przygodami ale dziś postanowiliśmy udać się do parku rozrywki. Tak, wiem, że to frajda głównie dla dzieci ale w dzisiejszych czasach dorośli też lubią spędzać czas w takich miejscach. Specjalnie rano zjedliśmy lekkie śniadanie aby nasze żołądki nie odmówiły nam posłuszeństwa na wielkich karuzelach i diabelskich młynach  W parku rozrywki byliśmy jednymi z pierwszych gości także udało nam się trafić na brak kolejek i swobodę w wyborze urządzeń. Jako pierwszy wybraliśmy młot, który przewracał nas do góry nogami, następnie auta, którymi mogliśmy zderzać się do woli, później sala luster, wodna karuzela i wiele innych. Tym sposobem wyszliśmy z parku około 15. Nawet nie wiemy kiedy tak nam zleciał czas ale bawiliśmy się przednio i na pewno nie był to nasz ostatni raz w takim miejscu. Po powrocie do pensjonatu udaliśmy się na obiad a standardowo po obiedzie zaczęliśmy się zastanawiać nad słodką przekąską. W tym celu zaczęłam przeglądać stronę intenrnetową dr Gerarda i wybór padł tym razem na Deser z biszkoptów

Składniki

Krem

  • 250 gr mascarpone
  • sok z połówki cytryny
  • kilka kroli soku z limonki
  • 250ml śmietanki kremówka 36%
  • 2 łyżeczki miodu

Poncz

  • szklanka wody
  • sok z połówki cytryny
  • opcjonalnie kilka kropli rumu, amaretto lub brandy
  • 250ml śmietanki kremówka 36%
  • 2 łyżeczki miodu

Dodatkowo:

  • skórka otarta z cytryny oraz limonki

Sposób przygotowania

 

Lekki i świeży z pałeczek morelowo śmietankowych, nasączonych w rumie lub pączu bezalkoholowym -> lekki deser z owocami sezonowymi i kremem cytrynowym na bazie mascarpone i śmietanki podany w pucharkach.

Śmietankę ubić, dodawać po trochę mascarpone cały czas mieszając, na koniec dodać miód oraz sok z cytryny.
Następnie połączyć wszystkie składniki na poncz, moczyć w nim biszkopty i układać w pucharkach. Za pomocą rękawa cukierniczego uzupełnić pucharki kremem, całość ozdobić skórka cytrynową lub owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz