Dzisiaj mam dla was super przepis na ciasto bez pieczenia. Jeżeli są tutaj fani masła orzechowego i serka mascarpone to proszę zostańcie dłużej i doczytajcie do końca ten post. Moja babcia miała zapisany ten deser w zeszycie z przepisami na jednej z pierwszych stron, był nawet kilka razy poprawiany długopisem ponieważ tak często go używała, że wyblakł. Tak czy inaczej przejdźmy do rzeczy. Super szybkie ciasto bez pieczenia, z wykorzystaniem krakersów. Polecam krakersy Dr Gerard, są super smaczne i idealnie nadają się do wypieków oraz deserów.
Spód:
100 g ciasteczek owsianych/mielonych orzechów?
100 g solonych krakersów
60 g roztopionego masła
Masa:
250 g sera mascarpone
250 ml śmietanki 36%
3/4 szkl. masła orzechowego
3/4 szkl. cukru pudru
1 op. śmietan-fixu / 1 łyżeczka żelatyny
Polewa:
50 g czekolady mlecznej
2-3 łyżki śmietanki 36%
Dodatkowo:
krakersy
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie dajemy mascarpone i masło orzechowe, miksujemy do połączenia. Jedną łyżkę masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną, a kiedy ładnie się połączy, dodajemy ją do reszty masy i krótko miksujemy. Powstałą masę wykładamy na ciasteczkowy spód.
Na wierzchu rozkładamy krakersy.
Ciasteczka owsiane oraz krakersy drobno mielimy. Mieszamy z roztopionym masłem. Masę ciasteczkową rozprowadzamy (lekko dociskając) na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 20x20cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez około 10-15 minut. Studzimy.
Serek mascarpone miksujemy krótko z masłem orzechowym i cukrem pudrem (tylko do połączenia).
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając zagęstnik. Ubitą śmietanę łączymy z masą serowo-orzechową, mieszamy szpatułką. Wykładamy na podpieczony spód ciasteczkowy.
Na wierzchu rozkładamy krakersy.
Śmietankę oraz czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką, wylewamy powstałą polewę na krakersy. Wierzch możemy udekorować dodatkowo pokruszonymi krakersami.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na minimum 2 godziny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz