wtorek, 31 sierpnia 2021

Ciasto bez pieczenia

 Dzisiaj mam dla was super przepis na ciasto bez pieczenia. Jeżeli są tutaj fani masła orzechowego i serka mascarpone to proszę zostańcie dłużej i doczytajcie do końca ten post. Moja babcia miała zapisany ten deser w zeszycie z przepisami na jednej z pierwszych stron, był nawet kilka razy poprawiany długopisem ponieważ tak często go używała, że wyblakł. Tak czy inaczej przejdźmy do rzeczy. Super szybkie ciasto bez pieczenia, z wykorzystaniem krakersów. Polecam krakersy Dr Gerard, są super smaczne i idealnie nadają się do wypieków oraz deserów. 

Spód:


100 g ciasteczek owsianych/mielonych orzechów?

100 g solonych krakersów

60 g roztopionego masła

Masa:


250 g sera mascarpone

250 ml śmietanki 36%

3/4 szkl. masła orzechowego

3/4 szkl. cukru pudru

1 op. śmietan-fixu / 1 łyżeczka żelatyny

Polewa:


50 g czekolady mlecznej

2-3 łyżki śmietanki 36%

Dodatkowo:


krakersy

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie dajemy mascarpone i masło orzechowe, miksujemy do połączenia. Jedną łyżkę masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną, a kiedy ładnie się połączy, dodajemy ją do reszty masy i krótko miksujemy. Powstałą masę wykładamy na ciasteczkowy spód.


Na wierzchu rozkładamy krakersy.


Ciasteczka owsiane oraz krakersy drobno mielimy. Mieszamy z roztopionym masłem. Masę ciasteczkową rozprowadzamy (lekko dociskając) na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 20x20cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez około 10-15 minut. Studzimy.


Serek mascarpone miksujemy krótko z masłem orzechowym i cukrem pudrem (tylko do połączenia).


Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając zagęstnik. Ubitą śmietanę łączymy z masą serowo-orzechową, mieszamy szpatułką. Wykładamy na podpieczony spód ciasteczkowy.


Na wierzchu rozkładamy krakersy.


Śmietankę oraz czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką, wylewamy powstałą polewę na krakersy. Wierzch możemy udekorować dodatkowo pokruszonymi krakersami.


Wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na minimum 2 godziny).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz