Drugiego dnia naszego urlopu postanowiliśmy wybrać się do fokarium. Zawsze chciałam zobaczyć ma żywo te piękne stworzenia a teraz kiedy nadarzyła się taka okazja nie mogliśmy jej przepuścić. W fokarium znajdowało się wiele basenów, nad którymi rozpościerały się mostki, z których można było oglądać zwierzęta. Było ich dość dużo i nawet nie bały się ludzi. Niestety był absolutny zakaz ich dokarmiania, a z przyjemnością bym to zrobiła, mimo, że nie wyglądały na głodzone. Wycieczka bardzo nam się podobała, do końca dnia byliśmy podekscytowani tymi wspaniałymi zwierzętami. Po powrocie do pensjonatu postanowiliśmy skorzystać z naszej kuchni na piętrze i przygotować sobie coś słodkiego do kawy. Przepis znaleźliśmy na stronie internetowej dr Gerarda a składniki zakupiliśmy w pobliskim sklepie. Wybór padł na MUFFINY Z PRYNCYTORCIKIEM
Składniki
- 2 szklanka mąki
- 3/4 szklanka cukru
- 1/2 szklanka oleju
- 1 szklanka maślanki
- 3/4 szklanka cukru
- 1/2 szklanka oleju
- 2 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- kieliszek rumu
- PryncyTorcik dr Gerard
- śmietanka kremówka
Sposób przygotowania
Białka oddzielić od żółtek,
białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym
naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do
mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto
przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by
nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.
Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie
wbijać w nią połówki ProncyTorcików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz