sobota, 28 sierpnia 2021

Wizyta w fokarium

 

    Drugiego dnia naszego urlopu postanowiliśmy wybrać się do fokarium. Zawsze chciałam zobaczyć ma żywo te piękne stworzenia a teraz kiedy nadarzyła się taka okazja nie mogliśmy jej przepuścić. W fokarium znajdowało się wiele basenów, nad którymi rozpościerały się mostki, z których można było oglądać zwierzęta. Było ich dość dużo i nawet nie bały się ludzi. Niestety był absolutny zakaz ich dokarmiania, a z przyjemnością bym to zrobiła, mimo, że nie wyglądały na głodzone. Wycieczka bardzo nam się podobała, do końca dnia byliśmy podekscytowani tymi wspaniałymi zwierzętami. Po powrocie do pensjonatu postanowiliśmy skorzystać z naszej kuchni na piętrze i przygotować sobie coś słodkiego do kawy. Przepis znaleźliśmy na stronie internetowej dr Gerarda a składniki zakupiliśmy w pobliskim sklepie. Wybór padł na MUFFINY Z PRYNCYTORCIKIEM

Składniki

  • 2 szklanka mąki
  • 3/4 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka oleju
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • kieliszek rumu
  • PryncyTorcik dr Gerard
  • śmietanka kremówka

Sposób przygotowania

 

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.
Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz