Marcepanowe przysmaki.
Marcepanowe przysmaki kojarzą nam się ze świętami Wielkanocnymi a przede wszystkim z Bożym Narodzeniem. Zapachem ciasteczek z masą migdałową czy makowca. Kiedyś wyczekiwało się tego czasu. Dla dzieci kojarzył się on z przysmakami, które skrupulatnie były chowane p[rzez mamę czy babcię. A dzisiaj każdy może pójść do sklepu i kupić gotowy marcepan. A jak może w bardzo prosty sposób w domu przygotować masę marcepanową? Potrzebujemy przede wszystkim migdały. Jeżeli nie mamy ich obranych to należy je zalać wrzątkiem i po kilku minutach same łatwo się obierają. Wrzucamy je do blendera , potrzebujemy 250 gram miksujemy na masę, wlewamy ze trzy krople olejku migdałowego aby nadał lepszy aromat naszej marcepanowej masie. Do tego dodajemy taką samą ilość cukru pudru czyli 250 gram i w zależnośći od upodobania dodajemy wodę lub likier amaretto. Likier niewiele bo dwie, trzy łyżki bo ma jednak dość intensywny zapach oraz smak. Ugniatamy na masę. Ugniatamy kulkę czy wałeczek, owijamy w folię i do lodówki. Z tak przygotowanej masy możemy przygotować ozdoby na tort wystarczy dodać pigment i będą różne kolory lub kuleczki marcepanowe. Lepimy kulki i obsypujemy kakao. Idealna też będzie do wypełnienia kruchych ciasteczek choć by dr Gerarda lub po prostu sam marcepan pokroić w różne kształty i podjadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz