środa, 25 sierpnia 2021

Sernik przekładny

Przygotowałam przekładany sernik z galaretką i jeżynami oraz rurkami z kremem i kremem budyniowym oraz polewą czekoladową na wierzchu. Doskonałe połączenie smaków, koniecznie wypróbujcie. Oto potrzebne składniki:

Biszkopt
-8 jajek
-1 szklanka cukru
-1,5 szklanki mąki
-4 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik
-1 kg sera
-8 jajek
-200 g masła lub margaryny
-2 budynie śmietankowe
-1 szklanka cukru
-1 łyżka cukru wanilinowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
-1 l mleka
-2 budynie śmietankowe
-4 łyżki cukru pudru
-200 g masła

Galaretka
-2 galaretki o smaku owoce leśne
-1 kg jeżyn

Polewa
-150 g czekolady
-4 łyżki mleka

Dodatkowo
-rurki z kremem od Dr Gerard z mleczną czekoladą opakowanie

Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam, porcjami dodaję cukier, miksując dodaję po jednym żółtku, a następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao i miksuję. Ciasto przelewam do blaszki (około 20/40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Upieczony biszkopt studzę i przecinam na dwa blaty. Sernik: miękkie masło ucieram z cukrami i żółtkami, dodaję ser, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i dokładnie miksuję. Białka ubijam na sztywno i łączę z masą serową. Gotową masę przelewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 1 godziny w 180 stopniach. Studzę i schładzam w lodówce. Krem: 3 szklanki mleka gotuję. W szklance mleka mieszam budynie i wlewam je na gotujące się mleko. Mieszając gotuję, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawiam do wystudzenia. Miękkie masło ucieram na puch z cukrem pudrem dodając porcjami zimny budyń. Pierwszą część kremu wykładam na biszkopt kakaowy. Na krem wykładam upieczony i ostudzony sernik, który smaruję drugą częścią kremu, na kremie rozkładam rurki z kremem i ciasto wkładam do lodówki. Galaretka: rozpuszczam galaretki w litrze wrzątku i studzę. Do tężejącej galaretki dodaję jeżyny, mieszam i wylewam na słodycze, schładzam do całkowitego stężenia galaretki. Górny blat biszkoptu smaruję od spodu pozostałym kremem i przekładam na zastygłą galaretkę kremem do dołu. Czekoladę rozpuszczam na parze i mieszam z mlekiem. Gotową polewą dekoruję ciasto. Najlepszy po dokładnym schłodzeniu z dodatkiem ulubionej kawy. Do przygotowania wykorzystajcie rurki z kremem od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz