Z okazji imienin mojej koleżanki postanowiłam jej zrobić mały prezent. Tym prezentem były rurki z kremem ręcznie robione. Ona je uwielbia, ale nie robi ich często bo niestety są pracochłonne i zajmują duża część dnia. Jednak przez wzgląd na naszą przyjaźń zdecydowałam, że poświęcę trochę czasu i zrobię dla niej niespodziankę. Jeżeli nigdy wcześniej nie robiliście rurek z kremem to serdecznie polecam wam ten przepis. Możecie również kupić gotowe rurki z kremem od Dr Gerarda. Są bardzo dobre i jako słodycz do kawy super się sprawdzają.
Składniki na około 60 rurek (każda 7 cm długości):
500 g mąki pszennej
250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
250 g kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
Ciasto półkruche szybko zagnieść, do dokładnego połączenia się składników (można też zmiksować w malakserze). Schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut. Wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką – rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gotowe upieczone rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić na metalowej kratce, nadziać kremem.
Krem śmietankowy:
600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
odrobina naturalnej wanilii (niekoniecznie)
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wanilią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz