poniedziałek, 16 sierpnia 2021

Czekolada, malina i Pałeczka kremowa

 

Witam. Dziś otrzymałam paczkę ciastek Pałeczki kremowe ,,Dr Gerard”. Ucieszyłam się. I jeszcze otrzymałam przepis na ciasto czekoladowe z malinami. Maliny zostały mi z wczorajszego dnia pobytu u cioci. Więc spróbuję upiec to ciasto, i zobaczymy co wyjdzie. Jeszcze ciasteczko Pałeczkę kremową ,,Dr Gerard” i zabieram się do pracy. Moje składniki to: 80 g masła lub oleju,200 g czekolady deserowej, 150 ml mleka,2 jajka,250 g mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,150 g cukru,250 g malin. I zabieram się do pracy, po uprzednim schrupaniu ciastka Pałeczkę kiremową ,,Dr Gerard”. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Przygotowuję metalową tortownicę o średnicy 24 cm. Na dnie kładę arkusz papieru do pieczenia i zapinam obręcz. Do rondelka wkładam masło lub wlewam olej, dodaję połamaną na kosteczki czekoladę i na małym ogniu roztopiłam, co chwilę mieszając. Odstawiam z ognia, dodaćję mleko oraz jajka, wymieszane na jednolitą masę. Do oddzielnej miski przesiewam mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaję cukier i dokładnie mieszam. Przelewam masę czekoladową i delikatnie mieszam łyżką, tylko do połączenia się składników. Dodaję około 2/3 ilości malin i ponownie delikatnie mieszam. Wykładam do formy, na wierzch wykładam resztę malin. Wstawiam do piekarnika i piekę przez 45 minut. Nie mogę się doczekać aż ciasto wystygnie. Wygląda pięknie. A moja paczka ciastek Pałeczek kremowychy ,,Dr Gerard” też się gdzieś zmyła. O rany, kto tyle zjada ( oczko). Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz