piątek, 20 sierpnia 2021

Słodycz na wakacje.

Słodycz na wakacje.

Tak dużo się dzieje, tak wiele mamy możliwości spędzania wolnego, wakacyjnego czasu. Wystarczy zapoznać się z mapą terenu, sprawdzić w okolicy dostępne atrakcje.  Poczytać o zabytkach, a potem  wsiąść na rower i już „przygodo witaj nas”.  Bez wielkich przygotowań, kosztów, z plecakiem na ramieniu ruszamy w drogę. Ze względów bezpieczeństwa najlepiej nie podróżować samemu. W towarzystwie przyjaciół, rodziny zawsze weselej. Zaopatrzeni w wodę, zapas świetnych słodyczy od Dr Gerarda, możemy zwiedzać ciekawe miejsca. Urokliwe zakątki, aż proszą się o chwilę uwagi. Zatrzymajmy się na króciutki odpoczynek, małą przekąskę i kilka zdjęć. Zapewne ciastka szkolne o smaku agrestowym i niewielkie krakersy Artur doskonale sprawdzą się na każdej trasie i w każdej podróży. Podziwiajmy uroki przyrody, zachwycajmy się jej pięknem, bo krajobraz zmieni się  dosłownie w przeciągu kilku dni. Zmęczeni, pewnie zakurzeni wrócimy do domu bogatsi oto co ujrzeliście, o piękno aromatów pól i lasów, o nowe doświadczenia. Z radością w sercu planujmy kolejne ciekawe wypady, atrakcyjne wycieczki w doborowym towarzystwie. Fajnie jest odpocząć przed kolejną wyprawą, nabrać sił, uzupełnić elektrolity i doładować w cudownie słodki sposób energię. Rurki z kremem i ciastka pałeczki kremowe od Dr Gerarda ułatwią nam to zadanie.  Jeśli macie więcej czasu to zachęcam do przygotowania pysznego, puszystego sernika z ricottą. „Ricotta – miękki, niedojrzewający ser zwarowy, pierwotnie produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub owczego) poprzez drugie gotowanie (wł. ricotta), przypominający twaróg, niesolony. Zawiera 20–30% tłuszczu. Spożywany jest na świeżo lub jako składnik potraw: ciast i innych słodyczy, farszów, klusek itp. Oryginalnie włoska ricotta produkowana jest z wcześniej wspomnianej serwatki, jednak na rynku możemy znaleźć ricottę wytwarzaną z serwatki z dodatkiem mleka, a także ricottę z pełnego mleka. Ta ostatnia jest popularna w Stanach Zjednoczonych.

Przepis na wspomniany sernik znajdziecie na https://drgerard.eu/puszysty-sernik-z-ricotta/. Zachęcam, warto spróbować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz