sobota, 28 sierpnia 2021

Wizyta w aquaparku

 

    Nasz przed ostatni dzień urlopu również nie mógł być nudny dlatego tego dnia postanowiliśmy wybrać się do Aquaparku w pobliskim mieście. Ma bardzo dobre opinie w internecie, więc mam nadzieje, że będziemy się świetnie bawić. Z samego rana udaliśmy się na śniadanie. Najedliśmy się do syta, ponieważ woda sprawia, że szybko robimy się głodni. Po śniadaniu spakowaliśmy do torby stroje, czepki, klapki, ręczniki i ruszyliśmy do Aquaparku. Na miejscu okazało się, że sporo ludzi już czeka w kolejce, jednak dość szybko się przesuwała. Kiedy udało nam się wreszcie wejść, szybko się przebraliśmy i udaliśmy do Sali basenowej. Rozejrzeliśmy się i postanowiliśmy zacząć od jacuzzi. Tam się porządnie wygrzaliśmy i zrelaksowaliśmy a po jacuzzi pora na odrobinę rozrywki. Udaliśmy się na zjeżdżalnię pontonową. Wybraliśmy dwu osobowy ponton i bawiliśmy się jak dzieci, zjeżdżaliśmy kilka razy, nie mogliśmy przestać. Po zjeżdżalni pontonowej udaliśmy się na taką, na której można osiągnąć duże prędkości i szczerze mówiąc chyba jeszcze nigdy tak szybko nie zjeżdżałam na zjeżdżalni. Po wszystkich atrakcjach wróciliśmy do jacuzzi odpocząć po czym po 20 minutach okazało, że kończy nam się czas, więc wróciliśmy do szatni. Wysuszyliśmy się przebraliśmy i ruszyliśmy na obiad do pensjonatu. Bawiliśmy się naprawdę świetnie i na pewno kiedyś jeszcze to powtórzymy. Po obiedzie poszliśmy do kuchni przygotowywać deser. Przepis mieliśmy ze strony dr Gerarda a wybór padł na Japońskie ciasteczka mochi z nadzieniem wafelkowym

Składniki

  • 100 g glutenowej mąki ryżowej
  • 160 ml wody
  • Dwie łyżki cukru pudru
  • Zielona herbata matcha
  • Wafelki Pryncypałki classic
  • Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej
  • Skrobia ziemniaczana

Sposób przygotowania

Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj aż wystygnie.
Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników.
Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały.
Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń.
W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks.
Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz