czwartek, 3 lutego 2022

Ciastka pierniki i krakersy

 Witam. Uwielbiam luty, bo wiem, że po nim będzie marzec. A jak marzec to wiosna, a jak wiosna to tylko ze słodyczami firmy ,,Dr Gerard”.  Dzisiaj mam pyszne ciastka, czyli Pierniki oraz krakersy Artur Crackers Mix Salty ,,Dr Gerard”. I właśnie z krakersów postanowiłam zrobić pyszne ciasto. Potrzebne składniki do wykonania mojego ciasta to: dużo krakersów ,,Dr Gerard”, masa krówkowa lub roztopione krówki z masłem, śmietanka 36%, łyżka stołowa żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody, oraz na wierzch i do śmietanki dodaję pokruszone ciastka krakersy Artur Crackers Mix Salty ,,Dr Gerard”. Prace swą zaczynam od przygotowania blaszki i ułożeniu w niej krakersów. Przygotowuję krem śmietankowy. Ubijam śmietanę 36% na sztywno, to troszkę zajmuje czasu, śmietanka powinna być schłodzona. Kiedy sztywna jest jak przysłowiowy drut, wlewam do niej rozpuszczoną żelatynę w wodzie. Żelatyna powinna być letnia. I dokładnie mieszam. Wsypuję do masy pokruszone ciastka, czyli krakersy Artur Crackers Mix Salty ,,Dr Gerard” i ponownie mieszam. Jedna część masy wykładam do blaszki. Układam szybko na niej kolejną warstwę krakersów. Smaruję je masą krówkową lub roztopionymi krówkami i kładę kolejną warstwę krakersów. A krakersy kładę masę śmietankową. Pisałam, że trzeba to zrobić szybko, ponieważ masa gęstnieje dość szybko. Na wierzch rozsypuję kawałki ciastek krakersy Artur Crackers Mix Salty ,,Dr Gerard”. Całość wstawiam do lodówki na kilka godzin, jeżeli uda mi się je schować przed moimi łasuchami. Pozdrawiam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz