wtorek, 14 stycznia 2020

Karnawał


Karnawał

 

Jak wiadomo, okres karnawału wiąże się z rozrywką, taneczne zabawy, bale karnawałowe? A też dobry podkład, więc polecam, ciastka rurki waflowe- Rolls, Rolls, pierniczki z nadzieniem wieloowocowym od dr Gerarda. Oraz pyszne ciasta na stronie https://drgerard.eu/przepisy. Oto jedno z nich

 

 

Ciasto:

 

100 g  masła 

130 ml mleka (ciepłego) 

400 g mąki 

1 opak.   Drożdży suszonych instant dr. Gerarda

4 łyżki cukru 

1 opak.   Cukru wanilinowego 8 g dr. Gerarda

4 szt. żółtek 

1 szczypta soli 

1 łyżka wódki 

 

Masa makowa:

 

350 g maku 

1 łyżka masła (miękkiego) 

150 g orzechów włoskich (posiekanych) 

3 łyżki miodu 

150 g cukru 

1 opak.   Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch dr. Gerarda

3 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka dr. Gerarda

4 szt. białka 

1 szczypta soli 

 

Do dekoracji:

 

50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 

2 łyżki cukru pudru 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie

 

 

1

 

Sposób przygotowania

 

 

 

Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzej. Mąkę przesiej do miski, wsyp drożdże i dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka, sól, ciepłe mleko i spirytus. Zagnieć ciasto. Następnie dodaj rozpuszczone masło i zagniataj do momentu, gdy masło się wchłonie. Z ciasta uformuj kulę, włóż ją do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

 

 

2

 

Masa makowa

 

 

 

Mak wsyp do miski, zalej wrzątkiem tak, aby woda była 1 cm wyżej niż warstwa maku, odstaw do przestygnięcia. Następnie mak odsącz przez gazę i zmiel do dwa razy, dodając do niego miękkie masło, orzechy, miód i cukier oraz cukier pomarańczowy i ekstrakt. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do masy makowej.

 

 

3

 

 

 

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką. Podziel je na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok. 3-4 mm (ciasto nie powinno być szersze niż papier do pieczenia). Na ciasto wyłóż równomiernie masę makową, zostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca z każdej strony. Całość zawiń tak, żeby łączenie ciasta znalazło się pod spodem makowca. Końce zawiń pod spód. Makowiec ułóż na papierze do pieczenia. Ciasto dwukrotnie zawiń w papier. W ten sam sposób postąp z drugą częścią ciasta.

 

 

4

 

Pieczenie

 

 

 

Makowce ułóż na blasze i odłóż na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstaw do piekarnika.

 

 

 

 

 Czas pieczenia: o 35 - 40 min. 

 

 

 

 

Upieczone makowce wyjmij z piekarnika i ostudź. Przed podaniem posyp skórką pomarańczową i cukrem pudrem

Smacznego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz