poniedziałek, 13 stycznia 2020

Pyszna czekolada.


     Obecnie jest moda do wracania do starych przepisów i wykonywanie we własnym zakresie różnego rodzaju smakołyków. Do takich słodkich  przysmaków, które były wykonywane  w dawnych czasach należy  czekolada.  Pamiętam takie czasy kiedy trudno było ją kupić w sklepach, co teraz jest to niewyobrażalne. No niestety by takie czasy i nie wszyscy  o tym pamiętają.
    Wszystkim, który mieliby ochotę przygotować samodzielnie mleczną czekoladę przytaczam  poniżej przepis.


      Potrzebne składniki:

 250g masła,
 0,5 szklanki wody,
 2 szklanki cukru.
 4 łyżki cukru,
  1 op. mleka w proszku
  (Najlepiej użyć mleka  w proszku tzw. niebieskiego -nazwa od koloru ipakowania. Pamiętam ten smak  mleka gdy się zajadało je łyżką, to bardzo się przyklejało do podniebienia, ale pyszne było, gdy nie było innych słodyczy.)

    Sposób wykonania.
 
   W naczyniu wodę, cukier i masło zagotowujemy. Gdy się rozpuści cukier dodajemy kakao.  Odstawiamy do przestudzenia.  Kiedy będzie letnie dodajemy stopniowo mleko w proszku ciągle mieszając łyżką.
   Tak otrzymaną masę przelewamy do np. małej blaszki, którą oczywiście wykładamy  papierem do pieczenia i delikatnie rozsmarowujemy.
   Pozostawiamy do zastygnięcia. Kiedy będzie chłodna czekolada możemy włożyć do lodówki.
   Dla polepszenia smaku proponuję wierzch czekolady posypać MALTIKEKS MILK CHOCOLATE -Dr Gerarda.

     Życzę smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz