poniedziałek, 13 stycznia 2020
Pyszna czekolada.
Obecnie jest moda do wracania do starych przepisów i wykonywanie we własnym zakresie różnego rodzaju smakołyków. Do takich słodkich przysmaków, które były wykonywane w dawnych czasach należy czekolada. Pamiętam takie czasy kiedy trudno było ją kupić w sklepach, co teraz jest to niewyobrażalne. No niestety by takie czasy i nie wszyscy o tym pamiętają.
Wszystkim, który mieliby ochotę przygotować samodzielnie mleczną czekoladę przytaczam poniżej przepis.
Potrzebne składniki:
250g masła,
0,5 szklanki wody,
2 szklanki cukru.
4 łyżki cukru,
1 op. mleka w proszku
(Najlepiej użyć mleka w proszku tzw. niebieskiego -nazwa od koloru ipakowania. Pamiętam ten smak mleka gdy się zajadało je łyżką, to bardzo się przyklejało do podniebienia, ale pyszne było, gdy nie było innych słodyczy.)
Sposób wykonania.
W naczyniu wodę, cukier i masło zagotowujemy. Gdy się rozpuści cukier dodajemy kakao. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy będzie letnie dodajemy stopniowo mleko w proszku ciągle mieszając łyżką.
Tak otrzymaną masę przelewamy do np. małej blaszki, którą oczywiście wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie rozsmarowujemy.
Pozostawiamy do zastygnięcia. Kiedy będzie chłodna czekolada możemy włożyć do lodówki.
Dla polepszenia smaku proponuję wierzch czekolady posypać MALTIKEKS MILK CHOCOLATE -Dr Gerarda.
Życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz