piątek, 10 stycznia 2020

Słodki dodatek

Uwielbiam mak i słodycze Dr Gerarda, więc postanowiłam to połączyć i powstał przepyszny makowiec bez pieczenia z rurkami waflowymi na spodzie. Wierzch polałam wyśmienitą polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi. Słodki dodatek do kawki, idealny na rozpoczynający się weekend. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki: 

Spód
-ciastka rurki waflowe Rolls Rolls od Dr Gerard z nadzieniem czekoladowym (lub innym) 1,5- 2 opakowania 

Mak
-1/2 kg maku
-1 szklanka cukru
-1 litr mleka
-2 budynie czekoladowe 
-aromat migdałowy
-pół kostki margaryny
-ulubione bakalie: u mnie; rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone figi 

Polewa czekoladowa
-250 g margaryny
-pół szklanki cukru
-pół szklanki kakao
-7 łyżek mleka

Dodatkowo
-płatki migdałowe do dekoracji 

Sposób przygotowania: mak: sparzony mak mielę dwukrotnie. 750 ml mleka przelewam do garnka, dodaję cukier, zmielony mak, margarynę, bakalie oraz aromat i gotuję mieszając. W pozostałym mleku mieszam budynie i wlewam do gotującej się masy, mieszam, po zagotowaniu odstawiam. Formę wykładam rurkami waflowymi Rolls Rolls od Dr Gerard z nadzieniem czekoladowym. Masę makową wylewam na ciastka, a wierzch smaruję polewą kakaową (margarynę rozpuszczam w rondelku, dodaję cukier, kakao, mleko i mieszam do połączenia się składników) i posypuję płatkami migdałowymi. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz