poniedziałek, 31 maja 2021

Najlepsza słodycz

 

       Karpatka jest to ciasto iście królewskie, puszysty krem zamknięty między dwoma płatkami lekkiego ciasta. Niepozorny wygląd to jednak efekt przepisu z zeszytu mojej mamy. Nie łatwo jest znaleźć przepis na karpatkę godną polecenia. Moja mama zawsze piekła ten smakołyk mojemu synowi, a swojemu wnusiowi. Był to jej popisowy wypiek, zawsze wszystkich wprawiał w zachwyt. Teraz pałeczkę  po mamie przejęłam ja - jej córka.

Ciasto

-1 szklanka mąki

-1 szklanka wody

-1/2 kostki margaryny

-5 jajek

-2 łyżki oleju

-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Wodę rozpuścić z margaryną i doprowadzić do wrzenia, do wrzącej mieszanki porcjami dodawać mąkę i dobrze utrzeć. Po ostygnięciu ciasta, dodawać jajka i olej i znów utrzeć. Ciasto podzielić na dwie porcje i wyłożyć na dwóch blachach  do pieczenia jednakowej wielkości. Karpatka, a właściwie ciasto na karpatkę powinno się piec ok. 20 minut w temp. 170 stopni.

Krem

-0,5 l mleka

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-2 łyżki mąki pszennej

-1 szklanka cukru

-1 kostka masła

-1 cukier waniliowy

-żółtko jajka

W pól szklanki mleka rozbełtać żółtko. Następnie dodać obie mąki. Dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka zagotować na wolnym ogniu z cukrem waniliowym. 

Rozczyn z mąki dodać do gotującego mleka, w ten sposób powstanie budyń. Gdy budyń się ugotuje zdjąć garnek z ognia, ostudzić. Masło ucierać, dodając stopniowo ostudzony budyń. Całość można zmiksować na szybkich obrotach. I krem do karpatki już gotowy. Teraz wystarczy przełożyć ciasto kremem, wstawić do lodówki, aby się schłodziło, a przed podaniem posypać cukrem pudrem. Karpatka jest gotowa, kiedy ciasto przełożymy kremem i wstawimy do lodówki. Ciasto wygląda i smakuje jeszcze lepiej, jeśli wierzch ciasta posypiemy cukrem pudrem. Alternatywą do tego ciasta jeżeli komuś nie bardzo się chce bawić są równie wspaniałe Markizy Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz