Jak na razie wszystko wskazuje na sprzyjającą pogodę w weekend. W najbliższy weekend postanowiliśmy zorganizować wspólnie z naszymi znajomymi pierwszego w tym sezonie grilla. Każdy ma za zadanie przygotowanie jakiegoś posiłku, tak by podzielić się obowiązkami i nie spędzić całego dnia w kuchni a potem przy grillu. My z mężem postanowiliśmy przygotować naszą słynną karkówkę z pieczonymi pomidorami. Ja zajęłam się krojeniem oraz przygotowaniem składników, a mój mąż marynatą, która jest tak ważnym składnikiem tego dania. Bardzo szybko i sprawnie na pewno nam pójdzie przygotowanie tego posiłku, zgrany z nas duet z mężem. Na dodatek jako deser jeszcze postanowiłam przygotować sernik na zimno z użyciem ciastek pełnoziarnistych Dr Gerarda. Super łatwy przepis, a sernik to niebo na ziemi. Serdecznie Wam polecam i dodaję przepis tak by więcej osób mogło z niego skorzystać.
Składniki
-500 g białego sera
-2-3 galaretki
-1 szklanka cukru pudru
-120 g masła
-zapach migdałowy
-3 jajka
-2 opakowania ciastek pełnoziarnistych Dr Gerarda
-300 g świeżych truskawek
Jajka myję i przelewam wrzątkiem, aby odkazić skorupki.
Ser mielę w maszynce lub kupuję potrójnie mielony.
Jedną galaretkę rozpuszczam w 100-150 ml wody. Studzę.
Cukier ucieram z masłem. Ciągle ucierając mikserem dodaję 3 żółtka, po chwili, ser łyżka po łyżce, a następnie galaretkę nadal ucieram mikserem.
Ubijam białka na sztywną pianę.
Do masy serowej dodaję białka oraz zapach i mieszam delikatnie, ale bardzo dokładnie.
Tortownicę o średnicy 22 cm smaruję masłem. Na dno wykładam pokruszone ciasteczka. Wylewam masę serową i wstawiam do lodówki minimum na 3-4 godziny.
Gdy masa tężeje, rozpuszczam drugą galaretkę lub dwie galaretki w odpowiedniej ilości wrzącej wody. Mieszam i zostawiam do przestudzenia.
Na serniku układam owoce i zalewam galaretką o temperaturze pokojowej. Sernik wstawiam do lodówki do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz