Trzeciego dnia majówki pogoda znów się popsuła. Zapowiadał się dzień w domu tym razem w naszym. Tego dnia mieli odwiedzić nas sąsiedzi z piętra nad nami, którzy mieszkają tu tak samo długo jak my a dzięki naszym dzieciom, które się przyjaźniły znamy się bardzo dobrze. Można nawet powiedzieć, że to już przyjaźń. Z tej okazji z kolei przygotowaliśmy inne ciasto, którego przepis znaleźliśmy na stronie dr Gerarda, a jest nim Limpone
Składniki
SPÓD:
- 10 ciastek- Mafijne Black dr Gerard
- 60 g masła
- łyżeczka ekstraktu cytrynowego
MASA SEROWA:
- 700 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- łyżeczka cukru cytrynowego
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- starta skórka z 1 cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
- starta skórka z 1 cytryny
- garść malin (albo więcej)
- pół szklanki gorącej wody
- 1 fix do śmietany
- 6 ciastek- Mafijne Lemon
LEMON CURD:
- 1 cytryna
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
- 1/2 łyżeczki cukru cytrynowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania
SPÓD WYKONANIE:
Ciastka pokruszyć ręcznie lub za pomocą blendera. Przesypać do miski, dodać
ekstrakt cytrynowy, pomieszać. Masło roztopić i dolać do miski, połączyć
składniki. Powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do tortownicy
wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
MASA SEROWA WYKONANIE:
Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach.
Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić do wystudzenia. Schłodzone mascarpone
zmiksować. Miksując na średnich obrotach, wlewać wystudzoną żelatynę. Miskę z
mascarpone odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dosypać
przesiany cukier puder, cukier waniliowy i cytrynowy oraz fix do śmietany.
Dodać startą skórkę z cytryny. Odstawić. Do miski z mascarpone dodać roztopioną
czekoladę, wsypać pokruszone ciastka i maliny, wymieszać. Do masy serowej,
dodać delikatnie szpatułką ubitą śmietanę. Delikatnie połączyć (nie mikserem!),
aby sernik był puszysty, o konsystencji pianki. Następnie należy przełożyć
powstałą masę do tortownicy, na schłodzony, ciasteczkowy spód. Zostawić w
lodówce na kilka godzin.
LEMON CURD WYKONANIE:
Żelatynę zalać gorącą wodą i zostawić do wystudzenia. Cytrynę dokładnie umyć i
sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok.
Skórkę, sok oraz resztę składników umieścić w metalowej miseczce. Ustawić w
garnku nad parą wodną, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji żelu. Do
uzyskanej masy dolać żelatynę i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na powierzchni
sernika i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz