-1 szklanka mąki
-pół szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody
-50 g kakao
-1 jajko
-1/4 szklanki oleju
-pół szklanki maślanki
-pół szklanki mocnej parzonej i gorącej kawy
-200 ml śmietanki kremówki
-250 g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-50 g drobnego kokosu
-150 ml mleka
-2 łyżeczki żelatyny
-markizy z polewą kakaową od Dr Gerard
-draże od Dr Gerard w mlecznej czekoladzie
-perełki kolorowe- posypka cukrowa
Sposób przygotowania: mąkę przesiewam z proszkiem, sodą i kakao, dodaję cukier i mieszam. W misce mieszam maślankę, olej i jajko. Składniki mokre wlewam do suchych i krótko miksuję. Na końcu wlewam gorącą kawę (bez fusów) i miksuję do połączenia się składników. Dno tortownicy (średnica 18- 20 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto, wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę około 65 minut, studzę i przecinam na dwa blaty. Mleko z kokosem oraz łyżką cukru pudru gotuję do momentu kiedy kokos wchłonie mleko, a następnie studzę. Kremówkę ubijam z pozostałym cukrem pudrem i mieszam z mascarpone. Odkładam trochę masy do dekoracji, a do reszty dodaję kokos i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Na paterze układam pierwszy blat ciasta, wykładam pierwszą część kremu, układam podłużne markizy, wykładam drugą część kremu, przykrywam drugim blatem i nakładam trzecią część kremu. Odłożonym kremem smaruję boki tortu, a specjalną tylką do rękawa cukierniczego wyciskam małe róże na wierzchu. Na samym środku układam serce z draży, a całość dekoruję dodatkowo perełkami. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz