poniedziałek, 24 maja 2021

rozsiewanie nawozów

 Mój kuzyn Antek ma dwa hektary czarnej porzeczki, którą gdy dojrzeje, to zbiera kombajnem. Jeżeli ma braki w ludziach do pomocy, to chętnie mu pomagam w tej pracy, ale też w innych zabiegach pielęgnacyjnych przy uprawie tego smacznego krzewu owocowego. Teraz na wiosnę, początkiem maja, Antek był na etapie rozsiewania nawozów. Zadzwonił do mnie z zapytaniem, czy nie mógłbym być jego traktorzystą na następny dzień, bo jego tata, który jeździ traktorem się trochę przeziębił. Oczywiście się zgodziłem i już następnego ranka jechałem do kuzyna zajadając po drodze słodycze z firmy Dr Gerard. Ja jeździłem między rzędami porzeczek traktorem, a na przyczepce po lewej jej stonie siedział Antek i siał nawóz lewą ręką, bo jest majkutem, a po prawej siedziała jego żona Ewa i siała prawą ręką. Całą robotę wykonaliśmy w 6 godzin i skoczyliśmy wszystko około 16.W domu  Antka czekał na nas już obiad przygotowany przez ciocię Krysię. Na deser zjedliśmy pyszne mufiny z pryncytorcikiem. Przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki:2 szklanka mąki

3/4 szklanka cukru,1/2 szklanka oleju

1 szklanka maślanki,3/4 szklanka cukru

1/2 szklanka oleju,2 jajka,1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,łyżka kakao,kieliszek rumu,PryncyTorcik dr Gerard

śmietanka kremówka

Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz