Pomysł na długi weekend, na początku czerwca. Postanowiliśmy jakoś aktywnie spędzić nadchodzący długi weekend, który na początku czerwca pozwoli nam na odrobinę odetchnienia. Zaplanowaliśmy, rowerową wycieczkę, spływ kajakowy, i grilla z rodzinką. Dzieciaki bardzo się ucieszyły w szczególności na spotkanie z kuzynami i kuzynkami na grillu. Żona przygotowała odpowiedni zapas słodyczy Dr Gerarda markizy i ciastka pełnoziarniste. Wynalazła odpowiedni przepis na cukinie na grilla.
Potrzebujemy kilka niedużych, młodych cukinii i mieszanka lubianych przez was przypraw do grilla. Użyjcie gotowej mieszanki lub zróbcie swoją. Ja lubię mieszanki do karków, do kurczaka lub szaszłyków, najlepiej jeśli zawierają w swoim składzie wędzoną paprykę.
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
– 2 łyżeczki pikantnej papryki
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– kilka łyżek oleju
Cukinie umyć, przekroić na pół i lekko ponacinać nożem.
W misce wymieszać przyprawy z olejem i natrzeć cukinie. Zostawić na 20-30 minut.
Grillować na dobrze rozgrzanym grillu przekrojoną połową do dołu przez pierwsze piec minut, następnie odwrócić i grillować około 10 minut.
Podawać cukinie z grilla z różnymi sosami.
Widać, przepis bardzo prosty, a powiem wam smakuję rewelacyjnie. Pamiętajcie jak będziecie grillować pamiętajcie o Pryncypałki Black&White – nowość Dr Gerard i ciastka Vit’AM Apple and Raisins. Pamiętajcie o odwiedzeniu profilu DrGerard na facebooku https://www.facebook.com/drGerardPL/.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz