niedziela, 30 maja 2021

Cukinia na długi weekend

 

Pomysł na długi weekend, na początku czerwca. Postanowiliśmy jakoś aktywnie spędzić nadchodzący długi weekend, który na początku czerwca pozwoli nam na odrobinę odetchnienia. Zaplanowaliśmy, rowerową wycieczkę, spływ kajakowy, i grilla z rodzinką. Dzieciaki bardzo się ucieszyły w szczególności na spotkanie z kuzynami i kuzynkami na grillu. Żona przygotowała odpowiedni zapas słodyczy Dr Gerarda markizy i ciastka pełnoziarniste. Wynalazła odpowiedni przepis na cukinie na grilla.

Potrzebujemy kilka niedużych, młodych cukinii i mieszanka lubianych przez was przypraw do grilla. Użyjcie gotowej mieszanki lub zróbcie swoją. Ja lubię mieszanki do karków, do kurczaka lub szaszłyków, najlepiej jeśli zawierają w swoim składzie wędzoną paprykę.

  • – 1 łyżka soli

  • – 1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)

  • – 2 łyżeczki pikantnej papryki

  • – 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • – 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • – 1 łyżeczka suszonego oregano

  • – 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

  • – 1 łyżeczka cukru trzcinowego

  • – kilka łyżek oleju

  1. Cukinie umyć, przekroić na pół i lekko ponacinać nożem.

  2. W misce wymieszać przyprawy z olejem i natrzeć cukinie. Zostawić na 20-30 minut.

  3. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu przekrojoną połową do dołu przez pierwsze piec minut, następnie odwrócić i grillować około 10 minut.

  4. Podawać cukinie z grilla z różnymi sosami.


Widać, przepis bardzo prosty, a powiem wam smakuję rewelacyjnie. Pamiętajcie jak będziecie grillować pamiętajcie o Pryncypałki Black&White – nowość Dr Gerard i ciastka Vit’AM Apple and Raisins. Pamiętajcie o odwiedzeniu profilu DrGerard na facebooku https://www.facebook.com/drGerardPL/.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz