czwartek, 27 maja 2021

Przełożony w czasie

 

       Mojej córki ulubiony serniczek, upiekłam na Dzień Matki.  Serniczków zjadłyśmy całe mnóstwo przesiadując na kanapie w naszej nowej kuchni. Wiem, że nie może teraz go spróbować, ponieważ mieszka poza granicami Polski, a przyjazd przełożyła w czasie - przyleci na całe letnie wakacje. Ale myślę że włosów z głowy wyrywać nie będzie z rozpaczy i żalu że jej teraz nie ma Covid wszystkie przyloty bliskich osób zweryfikował i trzeba się z tym pogodzić. Na pewno taki sam upiekę córci jak tylko przybędzie do domu z dalekiej podróży. 

Spód

-150 g ciastek pełnoziarnistych

-70 g masła

Ciastka mielimy w blenderze na drobne okruszki. Masło rozpuszczamy w rondelku i wlewamy do ciastek. Mieszamy wszystko dokładnie, aby wszystkie okruszki połączyły się z masłem. Wyłożymy nimi tortownicę, dociskamy i chowamy do lodówki. 

Masa serowa

-600 g twarogu sernikowego

-5 jajek

-1/2 szklanki cukru

-1 laska wanilii

-150 ml śmietany kremówki 36%

-2 kieliszki brendy

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do miski wsypać cukier, dodać twaróg sernikowy i połączyć z cukrem przy pomocy miksera. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno jajka. Następnie wlać śmietanę, brendy, dodać ziarenka z laski wanilii. Połączyć je z masą serową, po czym dodać mąkę ziemniaczaną i raz jeszcze krótko zmiksować. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Sernik pieczemy w 130 stopniach przez 90-100 minut. Jest gotowy kiedy poruszy się tortownicą i zachowa się jak galaretka. Upieczony sernik zostawiamy do ostygnięcia, następnie przygotowujemy polewę.

Polewa

-200 g gorzkiej czekolady

-100 g mleka kokosowego

-1 kieliszek brendy

-3 łyżki masła

-1 szklanka uprażonych orzechów włoskich

-1/2 szklanki wiórków kokosowych

Czekoladę pokruszyć, dodać do niej posiekane masło, delikatnie przemieszać. Mleko kokosowe doprowadzić do wrzenia i zalać nim posiekaną czekoladę. Odstawić na 1 min. a następnie przy pomocy widelca okrężnymi ruchami połączyć masę do uzyskania gęstej emulsji. Wstawić na chwilkę do lodówki, aby stężała. Masę czekoladową rozprowadzić na wierzchu sernika, robiąc esy-floresy, posypać sernik wiórkami kokosowymi i drobno posiekanymi orzechami. Całość udekorować muziami rozpuszczonej czekolady i kajmaku. Tak przygotowany wstawiamy do lodówki na całą dobę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz