poniedziałek, 31 maja 2021

II maja

 

Drugi dzień majówki zapowiadał się nieciekawie, jednak pogoda nas zaskoczyło. Było dość ciepło i przyjemnie a co najważniejsze obyło się bez deszczu, dzięki czemu mogliśmy udać się na zaplanowanego grilla do rodziców zięcia. Córka przygotowała wołowinę, kiełbaski i sałatkę, teściowa kurczaka, pieczarki i sosik do grilla, a my poczęstunek. Na poczęstunek wybrałam Musową i chrupiącą tartę mocno czekoladową z produktami „Mafijne” i „Malti Keks” DrGerard, na która przepis znaleźliśmy na stronie dr Gerarda. Gril się udał choć aby siedzieć na dworzu było zbyt zimno także, grilla robił zięć a my siedzieliśmy w ciepłym domku przy stole.
Musowa i chrupiąca tarta mocno czekoladowa z produktami „Mafijne” i „Malti Keks” DrGerard

Składniki

Spód:

  • 400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco”
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 250 g „Malti Keks”
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki kakao

Mus czekoladowy z „Malti keks”:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 50 g masła lub oleju kokosowego
  • 250 g „Malti Keks”
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Szczypta płatków soli

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy. Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować mus.
Mus czekoladowy z „Maltikeks”:

Czekoladę i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie dodać białka do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę ciasteczek „Malti Keks” posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze skórką z pomarańczy dodać do musu. Na schłodzony spod wylać przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i pozostałymi ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w lodowce.
Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard i płatkami róży.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz