Drugi dzień majówki zapowiadał się
nieciekawie, jednak pogoda nas zaskoczyło. Było dość ciepło i przyjemnie a co
najważniejsze obyło się bez deszczu, dzięki czemu mogliśmy udać się na
zaplanowanego grilla do rodziców zięcia. Córka przygotowała wołowinę, kiełbaski
i sałatkę, teściowa kurczaka, pieczarki i sosik do grilla, a my poczęstunek. Na
poczęstunek wybrałam Musową i chrupiącą tartę mocno
czekoladową z produktami „Mafijne” i „Malti Keks” DrGerard, na która przepis
znaleźliśmy na stronie dr Gerarda. Gril się udał choć aby siedzieć na dworzu
było zbyt zimno także, grilla robił zięć a my siedzieliśmy w ciepłym domku przy
stole.
Musowa i chrupiąca tarta mocno czekoladowa z produktami „Mafijne” i „Malti
Keks” DrGerard
Składniki
Spód:
- 400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco”
- 3 łyżki oleju kokosowego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 250 g „Malti Keks”
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2 łyżki kakao
Mus czekoladowy z „Malti keks”:
- 200g gorzkiej czekolady
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 50 g masła lub oleju kokosowego
- 250 g „Malti Keks”
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 3 łyżki cukru pudru
- Szczypta płatków soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy.
Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na godzinę. W
tym czasie przygotować mus.
Mus czekoladowy z „Maltikeks”:
Czekoladę i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie dodać białka
do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę ciasteczek „Malti Keks”
posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze skórką z pomarańczy dodać do musu. Na
schłodzony spod wylać przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i
pozostałymi ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w lodowce.
Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard i płatkami róży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz