W tym roku majówka nie zapowiadała się ciekawie, chociażby na panujące cały czas obostrzenia i pozamykane hotele, co bardzo uniemożliwiało wyjazdy. Na szczęście pomimo brzydkiej, deszczowej pogody postanowiliśmy tę majówkę spędzić w gronie znajomych i przyjaciół. Pierwszego dnia tegorocznej majówki wybraliśmy się do znajomych na małą imprezkę. Przygotowaliśmy z mężem ciasto, na które przepis znaleźliśmy na stronie dr Gerarda. U znajomych okazało się, że będziemy świętować urodziny kolegi, więc okazja sama się znalazła. Bardzo miło wspominam ten wypad.
Puszysty sernik z ricottą
Składniki
200g ciasteczek Dr Gerard Christmas Bauble
100g roztopionego masła
2 łyżki miodu
400g ricotty
150g cukru
200g śmietanki 30% – do ubicia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 płatki żelatyny (6g)
Owoce sezonowe do dekoracji
Świeża mięta
Forma (20×20)
Sposób przygotowania
Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w
osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej
masy. Odstawić w temperaturze pokojowej.
W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód oraz brzegi foremki.
Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny i zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.
Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz