poniedziałek, 31 maja 2021

Słodkości na weekend

U mnie w domu wszyscy uwielbiają słodkości Dr Gerarda, a przygotowane desery i ciasta, w których wykorzystuję te słodycze są zawsze wyjątkowo pyszne i niepowtarzalne. Tym razem na weekend przygotowałam sernik orzechowy na kakaowym cieście z pokruszonymi wafelkami i białą polewą czekoladową. Do kawy idealne. Sprawdzi się również na inne okazje jak imieniny czy komunia. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Ciasto
-2 szklanki mąki pszennej
-250 g miękkiego masła
-4 łyżki majonezu
-5 jajek
-2/3 szklanki cukru
-1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku czekoladowym
-1,5 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
-1 kg serka naturalnego
-1 szklanka śmietany 12%
-5 jajek
-400 g masy kajmakowej o smaku orzechowym
-320 g orzechów ziemnych smażonych, solonych
-2 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym

Dodatkowo
-Pryncypałki Black&White – nowość Dr Gerard pół opakowania

Polewa
-100 g białej czekolady
-4 łyżki śmietany 12%

Sposób przygotowania: miękkie masło, majonez, jajka oraz cukier miksuję na puszystą masę, wsypuję proszek budyniowy, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszam. Dodaję mąkę i mieszam. Masę przekładam do formy (około 25/40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 50 minut w 180 stopniach i pozostawiam do wystudzenia. Serek przekładam do garnka, dodaję śmietankę, jajka, kajmak oraz orzechy i miksuję. Wsypuję proszek budyniowy i dokładnie mieszam. Całość stawiam na niewielkim ogniu i gotuję ciągle mieszając. Masę przekładam na przygotowane ciasto, posypuję pokruszonymi wafelkami i pozostawiam do wystudzenia. Czekoladę przekładam do rondelka, wlewam śmietankę, podgrzewam na małym ogniu, mieszając, aż powstanie jednolita masa, Lekko przestudzoną, ale płynną polewę wykładam na wafelki. Ciasto przechowuję w lodówce, najlepsze po dokładnym schłodzeniu. Pyszny smak zagwarantują słodycze od Dr Gerarda, więc koniecznie ich użyjcie. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz