czwartek, 27 maja 2021

Deser truskawkowy.

W tym roku wszystko jest znacznie opóźnione. miejmy nadzieję, że jednak będzie cieplej, a przyroda to nadgoni. Powoli pojawiają się przez wszystkich oczekiwane truskawki, z których można przyrządzać ciasta, desery , a nawet posiłki. Najbardziej ulubionym daniem to oczywiście makaron z truskawkami, na samo wspomnienie leci ślinką. Osobiście b bardzo wyczekuję na truskawki, oczywiście nasze Polskie, bo to są najlepsze. Puki co to do kawy lubię sobie kupić choćby jakieś ciacho Dr Gerarda z nadzieniem truskawkowym, jak np; PAŁECZKI KREMOWO- TRUSKAWKOWE Pyszne biszkopty z nadzieniem truskawkowym i kremem o smaku śmietankowym, lub -KREMÓWKA DEKOROWANA ŚMIETANKOWO – TRUSKAWKOWA Równie pysze biszkopty z kremem o smaku śmietankowym, nadzieniem truskawkowym, dekorowane polewą białą Tym razem chciałbym się podzielić przepisem na pyszny deser truskawkowy z dodatkiem herbatników i biszkoptów. Deser truskawkowo -herbatnikowy. Potrzebne składniki: 1/2 kg truskawek (najlepiej krajowe) 500 ml śmietany kremówki cukier waniliowy 200 g herbatników Dr Gerarda np. VIT’AM MILK AND CHOCOLATE , -RING, lub LISTKI Z CUKREM syrop trzcinowy. do dekoracji LISTKI KRUCHE KAKAOWE Herbatniki kakaowe z polewą kakaową Sposób wykonania. Umyte truskawki okroić na małe ćwiartki. Herbatniki pokruszyć i zmiksować np. rozdrabniaczem. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Na dno wysokich pucharków lub szklanek wsypujemy po łyżeczce rozkruszonych herbatników. Następnie warstwę śmietany, na nią warstwę truskawek. Czynność tą powtórzyć aż do wyczerpania składników. Na górnej warstwie powinny znaleźć się turkawki, które skrapiamy syropem trzcinowym. Całość dodatkowo dekorujemy Listkami kakaowymi, wg własnego pomysłu. Schłodzony deser najlepiej smakuje w upalne dni, które mam nadzieję, że wkrótce nadejdą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz