Ciastko pierwsze z truskawkami
W sobotę miałem przyjemność posmakować pierwszego ciasta w sezonie truskawkowym. Powiem wam oczywiście że ceny truskawek w tym sezonie po prostu zwalają z nóg, są tak wysokie. Są tak wysokie że wielu z nas zastanowi się nad ich szybkim kupnem. Na szczęście można liczyć na słodycz Dr Gerarda markizy i ciastka pełnoziarniste. Ale mimo wszystko żona zrobiła niespodziankę i upichciła pyszne ciasto. Wiele nie potrzeba do jego zrobienia.
SKŁADNIKI
12 PORCJI
200 g masła
4 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru pudru + do posypania
400 g truskawek lub innych owoców
Masło pokroić w kostkę i ocieplić w temp. pokojowej. Tak samo ocieplić jajka (wyjąć wcześniej z lodówki lub włożyć do ciepłej wody).
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Masło ubić na białą i puszystą masę, następnie dodawać stopniowo żółtka i cukier puder cały czas dokładnie i długo ubijając. Na koniec dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ubitej masy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzchu rozłożyć połówki truskawek (owoce wykładamy jedną warstwą).
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Tak przygotowane ciasto i podane z pyszną kawusią, bardzo umili nam popołudnie. Dzieciaki jeszcze dodały sobie do tego Pryncypałki Black&White – nowość Dr Gerard i ciastka Vit’AM Apple and Raisins. Pamiętajcie o odwiedzeniu profilu DrGerard na facebooku https://www.facebook.com/drGerardPL/.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz