czwartek, 20 maja 2021

Niesamowite ciacho

Dzisiaj zapraszam na pyszniutkie ciacho z kremem grysikowym, kakaowymi wafelkami z kremem śmietankowym i galaretką. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Ciasto
-4 jajka
-15 dag margaryny
-1,5 szklanki cukru pudru
-1¾ szklanki mąki
-3 łyżki oleju
-5 łyżek śmietany 18%
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem grysikowy
-1 litr mleka
-¾ szklanki kaszy manny
-¾ szklanki cukru
-100 g masła

Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki Black&White – nowość Dr Gerard pół opakowania
-2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 700 ml wrzątku

Sposób przygotowania: galaretki rozpuszczam we wrzątku, studzę i odstawiam do tężenia. Ciasto: margarynę ucieram z cukrem, dodaję jajka. Nadal miksując dodaję śmietanę i olej. Na końcu wsypuję mąkę z proszkiem i dokładnie miksuję. Ciasto przekładam na blachę (około 25/40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzone ciasto przecinam na dwa blaty. Krem: na gotujące się mleko z cukrem wsypuję powoli kaszę. Cały czas mieszając gotuję do zgęstnienia masy. Po ugotowaniu odstawiam do wystudzenia. Zimny grysik ucieram z masłem. Przełożenie: na pierwszą część ciasta wykładam większą część kremu, przykrywam go drugim ciastem, smaruję pozostałym kremem, rozkładam pokrojone na mniejsze kawałki wafelki Pryncypałki Black&White (w równych odstępach) i zalewam całość tężejącą galaretką. Schładzam do całkowitego stężenia i gotowe. Tylko słodycze od Dr Gerarda gwarantują niesamowity smak tego i każdego innego przepisu. Koniecznie wypróbujcie. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz