poniedziałek, 27 września 2021

Lemon curd - czyli cytrynowy twaróg.

           W ostatnim czasie odkrywam przetwory z owoców, nie myślę o kompotach czy powidłach. Staram się poznawać nowe, sorbety oraz pasty (lemon curd). Będąc na jednym z ostatnich wesel, zostaliśmy poczęstowani owocowym sorbetem podanym w wydrążonych skórkach. Pomysł bardzo mi się spodobał. Na ostatniej imprezie podano ciasto i twaróg owocowy, jako dodatek. Moja małżonka orientuje się w tych cudeńkach, więc pomogła mi nie wyjść na „głupka”. Wzięła mnie na stronę, tam wyjęła herbatniki Ring Dr Gerard i zaczęła wykład.

          Lemon curd, czyli cytrynowy twaróg lub pasta. Robi się ją z owoców cytrusowych oraz cukru, jaj oraz masła. Można wykorzystać bardziej swojskie owoce jak maliny. Pomysł na twaróg cytrynowy przywędrował do nas z Anglii, gdzie smarowano nim pieczywo, jak dżemem. Wykonanie takiej pasty nie jest skomplikowane. Oto jeden z wielu przepisów znalezionych w Internecie:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 80g masła
  • 100g cukru
  • Sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • Starta skórka z dwóch cytryn

Przygotowanie:

Cytryny należy wyparzyć i dokładnie umyć. Następnie skórkę zetrzeć na tarce a sok wycisnąć do szklanki. Składniki gotujemy w kąpieli wodnej, czyli mniejszy garnek wkładam do garnka z wodą. Do mniejszego garnuszka dodaję żółtka i cukier, mieszam dokładnie. Teraz dodajemy całe jajka, nadal mieszając. Kolejnym krokiem jest dodanie masła, skórki i soku z cytryny. Mieszając podgrzewam na małym ogniu do zagęszczenia. Trzymamy na palniku do momentu utraty zapachu jaj i masła. Aby pasta była gładka możemy przetrzeć ją przez sitko.

          Po piętnastu minutach wykładu, zjadłem ciastka Szkolne i wróciłem na salę, bawić się dalej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz