czwartek, 30 września 2021

Nowość dla mnie

 

        Nigdy przenigdy nie słyszałam o takiej nazwie kremu lemon curd, dopóki moja córka mieszkająca w Anglii nie wzięła mnie do angielskiej kawiarni i spróbowałam ciastka przełożonego tym kremem. Jednym słowem mówiąc "zakochałam się w nim". To typowo angielski cytrynowy krem na bazie jajek i masła. Od tamtego czasu jak piekę biszkopt lub rogaliki ten krem jest ze mną, ponieważ uwielbiam go za bardzo kwaśną nutę przełamaną słodyczą. To taki delikatny maślany smak. Lemon curd według mojego zdobytego przepisu wychodzi bardzo puszysty i gęsty. Ja używam samych żółtek i ubijam go nad parą wodną jest wtedy wręcz budyniowy i bardzo żółty. Kiedy zgęstnieje dodajemy do niego zimne kawałki masła, ubijając energicznie trzepaczką. Jak nie będzie chciał się zgęstnieć to dodajemy trochę mąki ziemniaczanej. Takim przygotowanym kremem możemy przekładać np. ciasteczka szkolne Dr Gerarda lub smarować nim naleśniki, bezy, tarty. 

SKŁADNIKI

-100-200 ml soku z cytryn

-100-150 g cukru

-80-100 g zimnego masła

-2 całe jajka

-2 żółtka

1)- Wyciśnij sok z cytryn i przelej go do metalowej miski

2)-Wsyp cukier oraz wbij jajka i ubij trzepaczką do połączenia się składników.

3)- Miskę wstaw na garnek z zagotowaną wodą (kąpiel wodna)

4)- Miksturę ubijaj trzepaczką cały czas, aż powstanie piana. Gdy zacznie gęstnieć, dodawaj kawałek po kawałku zimne masło, cały czas energicznie mieszając, aż masło się rozpuści, a krem zgęstnieje. Pamiętaj aby nie dopuścić do jego zagotowania oraz przegrzania. Możesz się wspomóc termometrem cukierniczym - krem nie może przekroczyć 65-70 stopni C.

5)- Gotowy lemon curd przelej do wyparzonego słoiczka i odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin, aby zgęstniał. 

6)-Tak przygotowany lemon curd możesz przechowywać do 2 tygodni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz