Suszony i starty miąższ kokosa to popularny przysmak i dodatek do deserów. Wiórki kokosowe są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Zwłaszcza te suszone bezpośrednio na słońcu. Poznajcie właściwości, kalorie, wartości odżywcze i inne informacje na temat wiórków z orzecha kokosowego. Są często tak smaczne jak słodycze Dr Gerarda, herbatniki Ring czy ciastka szkolne.
Jednym z ulubionych przysmaków wszystkich smakoszy są wiórki kokosowe. Wykorzystuje się je jako dodatek do lodów, ciast, ciasteczek, a także dań kuchni azjatyckiej. Wiórki produkuje się z miąższu kokosa. Najpierw kokos zostaje poddany suszeniu, a dopiero później ściera się i rozdrabnia jego miąższ. Główne obszary produkcji wiórków to Indonezja, Filipiny, Indie, Sri Lanka, a także Meksyk. A wiecie skąd wywodzą się wafelki Pryncypałki albo markizy Twins.
Witamy C, E i te z grupy B to najcenniejsze składniki wiórków. Wpływają na naszą odporność i zdrowy wygląd skóry. Ponadto przyczyniają się do regulowania układu nerwowego. Kokos i jego miąższ to także doskonałe źródło potasu i magnezu. Zawiera także inne minerały jak wapń, cynk, fosfor i sód. Dzięki temu mogą stanowić codzienne uzupełnienie niedoborów tych pierwiastków, wpływając na mocne kości i zęby.
Jak widać wszystko co dobre i słodkie może także być zdrowe. Pozdrawiam wielki fan Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz