czwartek, 30 września 2021

Niebo dla podniebienia

 

      Sernik bardzo migdałowy, dość słodki i aromatyczny, czy znalazła by się osoba która by go zjadła? Myślę że nie. Truskawki, które można kupić w marketach nadają mu łagodnego wyglądu, ale także świetnie współgrają z likierem Amaretto i płatkami migdałów.

Ciastka szkolne Dr Gerarda na spód są alternatywą dla bardziej pracochłonnego ciasta kruchego. Podwieczorek jeszcze w słoneczny dzień który trzeba wykorzystać w ogrodzie i gorąca kawka i ten wilgotny sernik z truskawkami.....niebo dla podniebienia.

Składniki

-180 g ciastek szkolnych Dr Gerarda

-50 g roztopionego masła

-1 kg zmielonego twarogu 

- 4 jajka

-160 g cukru

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-1 łyżeczka aromatu migdałowego

-2 łyżki likieru Amaretto

-100 g podprażonych płatków migdałowych

-500 g truskawek + 50 g cukru

Ciasteczka szkolne mieszamy z roztopionym masłem i przekładamy na spód tortownicy. Odstawiamy do lodówki. Twaróg z jajkami, mąką i cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy aromat migdałowy i Amaretto. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Oczyszczone i pozbawione szypułek truskawki kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnuszka i zasypujemy cukrem i gotujemy, co chwilkę mieszając do uzyskania gładkiego musu. Gdy nieco przestygnie, przekładamy delikatnie na masę serową i rozprowadzamy tworząc finezyjne wzory. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 150 stopni. Po wystygnięciu odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem obsypujemy sernik płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz