Sernik bardzo migdałowy, dość słodki i aromatyczny, czy znalazła by się osoba która by go zjadła? Myślę że nie. Truskawki, które można kupić w marketach nadają mu łagodnego wyglądu, ale także świetnie współgrają z likierem Amaretto i płatkami migdałów.
Ciastka szkolne Dr Gerarda na spód są alternatywą dla bardziej pracochłonnego ciasta kruchego. Podwieczorek jeszcze w słoneczny dzień który trzeba wykorzystać w ogrodzie i gorąca kawka i ten wilgotny sernik z truskawkami.....niebo dla podniebienia.
Składniki
-180 g ciastek szkolnych Dr Gerarda
-50 g roztopionego masła
-1 kg zmielonego twarogu
- 4 jajka
-160 g cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka aromatu migdałowego
-2 łyżki likieru Amaretto
-100 g podprażonych płatków migdałowych
-500 g truskawek + 50 g cukru
Ciasteczka szkolne mieszamy z roztopionym masłem i przekładamy na spód tortownicy. Odstawiamy do lodówki. Twaróg z jajkami, mąką i cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy aromat migdałowy i Amaretto. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Oczyszczone i pozbawione szypułek truskawki kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnuszka i zasypujemy cukrem i gotujemy, co chwilkę mieszając do uzyskania gładkiego musu. Gdy nieco przestygnie, przekładamy delikatnie na masę serową i rozprowadzamy tworząc finezyjne wzory. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 150 stopni. Po wystygnięciu odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem obsypujemy sernik płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz