Wiórki kokosowe otrzymuje się z miąższu czyli białej mięsistej masy, która znajduje się pod twardą skorupą orzecha kokosowego. Ten egzotyczny owoc zostaje poddany procesowi suszenia, a potem dopiero ścierania. Najlepsze wiórki kokosowe pochodzą z Cejlonu i Nowej Gwinei, ponieważ suszone są tam gorącym powietrzem, a z kolei głównym producentem wiórek są Indie, Meksyk, Filipiny.
Kokosowe cuda cenione są za znakomity smak oraz kokosowy aromat, ale również zawierają cenne składniki tj. cynk, fosfor, magnez i witaminy z grupy B, oraz kwasy tłuszczowe które są bardzo ważne w naszej codziennej diecie. Są nie tylko pyszne, ale jest to zdrowy dodatek np. przy śniadaniu do owsianki i musli, do jogurtu czy koktajli owocowych. W porze obiadowej możemy połączyć je do naleśników, do kurczaka, indyka. Jeszcze nigdy nie jadłam, ale podobno połączenie drobiu z wiórkami kokosowymi to specjalność kuchni orientalnej.
Przy zakupie tego produktu należy zwrócić uwagę na to czy wybrane wiórki nie posiadają dużej ilości konserwantów lub dodatkowej ilości cukru. A takie wyselekcjonowane i najwyższej jakości używa do swoich produktów Dr Gerard, ciasteczka Alusie są obsypane takimiż wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz