wtorek, 28 września 2021

Słodko-kwaśny krem


Kolejny słoneczny dzień ucieka między drzewami. Jeszcze tylko kilka promieni przed zachodem i zapadnie zmrok. Ola przyśpiesza kroku. Niskie słońce nad horyzontem oznacza późną godzinę. Za chwilę przyjdą goście a Ona nie weszła jeszcze do domu. Zwinnie dziewczyna wskakuje do sklepu – paroma zwinnymi susami. Słodycze i słone przekąski wpadają do koszyczka. Jak zawsze herbatniki Ring oraz wafelki Pryncypałki bez chwili wahania. Ola wie co lubi – słodycze Dr Gerarda na pierwszym miejscu. Jeszcze tartaletki do własnoręcznego wypełnienia.  Raz, dwa i Ola szybciutko przygotuje w kąpieli wodnej słodko-kwaśny krem lemon curd jeszcze przed nadejściem gości. Potrzebuje tylko czterech składników do jego przygotowania: jajka, cytryny, cukier, masło. Składniki uciera się około dziesięciu minut w blaszanej misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Palnik podczas wrzenia trzeba ustawić na średni płomień i mieszać składniki do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu. Właśnie na coś takiego ma ogromną chrapkę. Lecz plany musi ostatecznie zweryfikować. Wchodząc na klatkę schodową spotkała pierwszych przybyłych. Jeszcze chwila a byliby się rozminęli. Jednak Ola nie zdąży już przygotować kremu do tartaletek. Te słodkości będą na inną okazję. Na teraz dziewczyna wykłada na talerz słodycze Dr Gerard – wszystkie wafelki Pryncypałki, herbatniki Ring i inne drobne przekąski jakie tylko znalazła w domowych zapasach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz