Pyszniutkie, pełne bakalii i jesiennych kolorów ciasto z gotowanym sernikiem, kruchymi herbatnikami, kajmakiem, orzechami i wafelkami. Wyjątkowe i bardzo eleganckie. Na każdą okazję lub tak po prostu do popołudniowej kawy. Bardzo polecam! Wypróbujecie? Oto potrzebne składniki:
Ciasto
-5 jajek
-2,5 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-3/4 szklanki mleka
-3/4 szklanki oleju
-1 łyżeczka cynamonu
-50 g orzechów włoskich
-50 g rodzynek, śliwek i żurawiny suszonej
Masa sernikowa
-500 g sera na sernik, kremowego
-pół szklanki cukru
-100 g masła
-3 jajka
-1 budyń w proszku
-80 ml mleka
Dodatkowo
-herbatniki Ring od Dr Gerard opakowanie
-pół puszki kajmaku
-posiekane niezbyt drobno orzechy włoskie
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 2-3 sztuki
Sposób przygotowania: ciasto: żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodaję do żółtek, na przemian z mlekiem oraz olejem i mieszam. Orzechy siekam, a rodzynki, żurawinę i śliwki drobniej kroję, sparzam i osuszam, otaczam w mące i dodaję do ciasta. Na końcu mieszam z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto przelewam na wyłożoną papierem do pieczenia formę (24/24 cm) i piekę około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przecinam na dwa blaty. Masa sernikowa: w garnku rozpuszczam masło z cukrem, dodaję twaróg oraz jajka i mieszam na małym płomieniu. Po zagotowaniu dodaję wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotuję. Gotową masę odstawiam na chwilę do lekkiego przestygnięcia, następnie dzielę ją na dwie części. Pierwszy blat ciasta umieszczam w formie i wykładam połowę masy, przykrywam drugim ciastem, wykładam pozostałą masę, rozsypuję rozdrobnione herbatniki Ring od Dr Gerarda. Na wierzch wykładam kajmak, który posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i pokrojonymi wafelkami. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze, a przepisy doskonałe. Koniecznie wypróbujcie. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz