wtorek, 28 września 2021

Leśny przysmak

 

Ostatnio na przyjęciu rodzinnym jadłem bardzo pyszne ciasto, zaraz się z wami podzielę przepisem na nie, było bardzo dobre, chodź miał konkurencję, gdyż dla dzieci były jeszcze przygotowane słodycze Dr Gerda stół uginał się od herbatników Ring, ciastek szkolnych, wafelków pryncypałków a najbardziej popularne były markizy Twins.

Przepis na leśne ciasto :

Szpinak mrożony rozmrozić na sitku, następnie odcisnąć z nadmiaru wody, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie, następnie zblendować na mus.

  • Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) - włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą.

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę.

  • Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.

  • Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę.

  • Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.

  • Masę wylać do formy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem) piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić. 



Do misy miksera włożyć mocno schłodzony ser mascarpone oraz śmietankę, dodać cukier puder i wanilię.

  • Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.

  • Na koniec można zmiksować ze śmietan - fix (zawiera tylko skrobię i glukozę), który usztywni krem.

Ciasto przekroić na 2 części. Dolną położyć na paterze lub na talerzu. Wyłożyć krem mascarpone.

  • Z górnej zielonej części ciasta wybrać łyżeczką zielony środek i wyłożyć na krem. Pozostałej pustej "kopułki" ciasta nie wykorzystamy.

  • Udekorować owocami i listkami mięty.

Takie cudo , podoła ktoś i podzieli się swoimi przemyśleniami na temat tego ciasta. ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz